POVIJESNI DATUM

PLENKOVIĆ: ‘Dan neovisnosti ključan je dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ’

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je u Zagrebu na Dan neovisnosti odao počast poginulima za domovinu i tom prigodom istaknuo kako je 8. listopada prije 25 godina bio ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ.

“Prisjetili smo se jutros i na Oltaru domovine, na Mirogoju i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana tih dana prije 25 godina i dan nakon što su raketirani  Banski dvori i kada je izbjegnut scenarij po kojem je trebalo biti ubijeno vodstvo Republike Hrvatske. To je bio ključan dan za raskidanje svih državno-pravnih veza s bivšom državom i praktično je značilo stupanje na snagu Deklaracije o neovisnosti RH i odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske od 25. lipnja”, rekao je Plenković novinarima nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoj.

Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom stranke, u povodu Dana neovisnosti položilo je vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine, kod Zida boli i Središnjeg križa na groblju Mirogoj te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Počasno-zaštitna bojna predvodila je branitelje okupljene na Trgu bana Jelačića do crkve svetog Marka gdje se održalo svečano euharistijsko slavlje prigodom 25. obljetnice Dana neovisnosti Republike HrvatskeFoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Istaknuvši kako je danas izuzetno važan dan, podsjetio je kako je prije 25 godina, 8. listopada 1991., Hrvatski sabor tajno zasjedao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici. “Tih povijesnih dana, sada četvrt stoljeća kasnije,  prisjećamo se s ponosom i obavezom da, uoči formiranja novog saziva Sabora i nove Vlade, prionemo angažirano raditi na zadaćama koje su sada prioritet suvremenoga hrvatskog društva”, poručio je. Plenković je uime HDZ-a izrazio i duboko poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima koji su dali život za slobodu Hrvatske.

Na novinarsko pitanje slaže li se s idejom saborskog i stranačkog doajena Vladimira Šeksa da bi se trebalo razmisliti o jednom krovnom blagdanu koji bi objedinio suverenost, državnost i nezavisnost te predložio da to bude 30. svibnja o kojem bi građani odlučili referendumom, Plenković je rekao da je to tema koja zaslužuje ozbiljnu i  temeljitu raspravu. Poručio je i da će se u nju (raspravu) svi uključiti “kada i ako dođe vrijeme za nju”, ali da sada poštuju sve blagdane i praznike koji su zakonski  uređeni u zemlji.

Plenković je na pitanje hoće li kao budući mandatar imati pravo veta i na prijedloge za ministre iz Mosta odgovorio da će kada dobije mandat za sastavljanje vlade od predsjednice Republike u toj ulozi razgovarati sa svim potencijalnim kandidatima i donositi odluke.

Vezano uz program buduće vlade rekao je da na njemu rade stručne skupine iz HDZ-a i Mosta, nacrt postoji i bit će finaliziran tijekom idućeg tjedna.  Na novinarski upit hoće li Ivan Tepeš (HSP AS) postati zastupnik u Europskom parlamentu umjesto Davora Ive Stiera, odgovorio je “o tom – potom” jer će prvo vidjeti tko će biti članovi vlade pa će nakon toga sve rješavati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr