'PENZIĆI' U SUSJEDSTVU BOLJE PROŠLI: / Naši umirovljenici dobili mizerno povećanje mirovine, a oni u Srbiji? Puno više

Vlada Srbije usvojila je prijedlog proračuna za iduću godinu pa su i njihovi umirovljenici saznali što ih čeka

23.11.2020.
10:46
Patrik Macek/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nažalost, poznato je da umirovljenici u Hrvatskoj uvijek izvuku deblji kraj. No, gotovo se zaboravilo posljednje, može se reći kontroverzno, usklađivanje mirovina. Ono je prema najavama trebalo biti tri posto, a na kraju je ispalo 1,41 posto, piše Mirovina.hr.

"Penzići" u Srbiji će proći bolje jer su oni danas saznali da im mirovine, temeljem usklađivanja, rastu za 5,9 posto, piše Alo. Kada se to usporedi s rastom u Hrvatskoj, radi se o vrtoglavom postotku. Dakle, vlada Srbije usvojila je prijedlog proračuna za iduću godinu pa su i njihovi umirovljenici saznali što ih čeka.

Usklađivanje mirovina po švicarskoj formuli

Kako piše Alo, proračunom je od 1. siječnja predviđeno usklađivanje mirovina prema švicarskoj formuli od 5,9 posto, dok će minimalna plaća rasti 6,6 posto. Osim toga, zdravstveni radnici dobit će pet posto veće plaće, dok će zaposlenici javnog sektora dobiti 3,5 posto veću plaću. Od 1. travnja će zaposlenici u javnom sektoru imati ukupno pet posto povećanja.

"Proračun za 2021. godinu jedan je od ključnih proračuna za nas, zbog najveće globalne krize ikada, ove izazvane pandemijom u 2020. godini. Reagirali smo tako što smo dali pomoć od 5,8 milijardi eura, država je preuzela najveći teret krize za sebe", rekao je srbijanski ministar financija Siniša Mali.

Kako piše Mirovina.hr, prosječna mirovina je u Srbiji sredinom godine iznosila 1787,69 kuna, dok je 46,49 posto iznosio njezin udio u prosječnoj neto plaći. Usporedbe radi, iznos prosječne mirovine u Hrvatskoj trenutačno iznosi 2.560,57 kuna, a udio u prosječnoj neto plaći iznosi 38 posto.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali