DONESENA PRVA PRAVOMOĆNA PRESUDA U SLUČAJU FRANAK! / 'Sad slijedi tsunami ovakvih odluka'

Zbog pravomoćne presude Županijskog suda u Zadru, Splitska banka morat će jednom korisniku vratiti preplaćeni iznos.

27.10.2016.
15:15
PIXSELL, Marko Prpic
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić izvijestio je u četvrtak kako je na Županijskom sudu u Zadru donesena prva pravomoćna presuda kojom je Splitskoj banci naloženo da vrati preplaćeni iznos kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa.

"Danas sam saznao da je tužitelj Šime Rušin iz Zadra dobio pravomoćnu presudu protiv Splitske banke. Županijski sud u Zadru je odlučio da se tužitelju mora vratiti preplaćeni iznos kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa", rekao je Aleksić novinarima u Saboru.

Preplaćene kamate

Podsjetio je da je do sada samo jedna takva presuda postala pravomoćna, ali zato što se tužena banka na nju nije žalila, dok je ovdje riječ o odbijanju žalbe na prvostupanjsku presudu.

"To je sad gotova stvar, sada možemo očekivati tsunami takvih presuda. U svakom slučaju, to može biti ohrabrenje svima koji još nisu tužili da tuže i zatraže svoje preplaćene kamate", ocijenio je Aleksić. Napomenuo je da je dvojbeno hoće li sudovi na isti način postupati i kod konvertiranih kredita u švicarskom franku.

Što će biti s konvertiranim kreditima?

"Ovdje je riječ o kreditu u kojem nije izvršena konverzija, jer je otplaćen prije konverzije. Ne možemo znati hoće li se i kod konvertiranih kredita primjenjivati ista pravila, to nije sigurno. Ohrabrenje ide prije svega prema onima koji nisu imali CHF kredite nego eurske i kunske kredite, a koji svi imaju isti, nezakonit način promjene kamatnih stopa", pojasnio je.

Prema Aleksićevim procjenama, banke su nezakonito mijenjale kamate u 100.000 kredita, ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali