'Pala' odluka - ukida se 100 sudova

Vlada je na danasnjoj sjednici usvojila Nacrt konacnog prijedloga zakona o podrucjima i sjedistima sudova te Nacrt konacnog prijedloga zakona o podrucjima i sjedistima drzavnih odvjetnistava.

18.9.2014.
13:54

Vlada je Saboru uputila prijedloge zakona o podrucjima i sjedistima sudova te drzavnih odvjetnistava, a ministar pravosuda Orsat Miljenic istaknuo je da ce se predlozenim promjenama ubrzati rad sudova, i smanjiti broj pravosudnih tijela i rukovodeceg osoblja.

"Hrvatska je premala zemlja i do sada je imala preveliku pravosudnu mrezu", kazao je Miljenic. Broj opcinskih sudova sada se smanjuje sa 67 na 24, prekrsajnih sa 63 na 22 te opcinskih drzavnih odvjetnistva s 33 na 22.

Velike ustede i ucinkovitost

To ce, rekao je Miljenic, s vremenom donijeti i izravne ustede, dok se neizravne ocituju u tome da ce gradani manje morati placati za kamate po presudama, jer na njih vise nece morati cekati, primjerice, cetiri godine, vec dvije godine.

Procjenjuje da ce usteda na kamatama iznositi oko dvije milijarde kuna. Istice i vecu mobilnost sudaca i njihovu ravnomjerniju radnu opterecenost.

Postici ce se i ujednacavanje sudske prakse, jer se, istice ministar, precesto dogada da u jednoj zupaniji za istu pravnu situaciju dobijete jedno rjesenje, a u drugoj zupaniji drugo. Miljenic je pohvalio suradnju koju je Vlada imala sa sucima i sudovima pri izradi zakona.

Milanovic: Hrvatska je na europskom dnu

"Presude hrvatskih sudova precesto su predmet revizije na Europskom sudu za ljudska prava i smatrat cu da se stanje u pravosudu mijenja tek kada se Hrvatska pocne dizati s dna ljestvice europskih zemalja", kazao je premijer Zoran Milanovic na sjednici Vlade.

Pozdravivsi promjene koje ce donijeti prijedlozi zakona, Milanovic je napomenuo da su one maksimum koji moze uciniti Vlada, dok sve drugo ovisi o kvaliteti sudaca.

"Smatrat cu da se stvari sreduju kad se na ljestvici drzava clanica Vijeca Europe pocnemo dizati s dna prema sredini u pogledu presuda i postupaka zbog kojih nas Europski sud za ljudska prava kaznjava. Te troskove placa Vlada, drzavni proracun, odnosno porezni obveznici", rekao je Milanovic.

Naglasio je da Vlada nema utjecaj na presude sudaca.

"Na kraju sve pocinje i zavrsava na sutkinji i sucu i kad gradani imaju prigovor ne trebaju se obracati Vladi jer ona ne bira suce, vec druga tijela", porucio je Milanovic.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali