STIGLI IZ GRADA-KARANTENE

OTKRIVENI PUTNI PLANOVI KINEZA IZ WUHANA: Stigli su u Zagreb, posjetili Plitvice, a evo kuda sada idu

Nakon Hrvatske, kineski turisti planiraju posjetiti i BiH

Index je jučer doznao kako je u prijepodnevnim satima na granični prijelaz Bregana stigao autobus pun turista iz kineskog grada Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

Prema informacijama kojima raspolaže Index, u Europu su stigli avionom, konkretno u Milano. Otamo su autobusom stigli u Hrvatsku. Prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli takozvani screening stanja organizma. Pokazalo se kako nitko nije imao simptome bolesti.

Jučer su trebali posjetiti Plitvička jezera, a danas bi tijekom dana trebali proći Zadar i Dubrovnik. Nakon toga planiraju u BiH.

Virus, za koji se vjeruje da se proširio prošle godine s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine gdje se ilegalno prodaju divlje životinje, proširio se na druge kineske gradove među kojima i Peking i Šangaj te na druge države među kojima i SAD, Tajland, Južna Koreja, Japan, Australija, Francuska i Kanada.

Novootkriveni virus alarmirao je zbog toga što je mnogo toga još kod njega nepoznato, primjerice koliko je opasan i koliko se brzo može širiti među ljudima.

Izaziva upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

U subotu je Hong Kong proglasio izvanredno stanje i otkazao proslave te ograničio odlaske u ostali dio Kine. U nedjelju zatvoreni su hongkonški Disneyland i tematski Ocean Park. Šangajski Disneyland već je ranije zatvoren.

U Hong Kongu potvrđeno je pet slučajeva zaraze.

Kanada je u subotu potvrdila da je otkrila prvi slučaj zaraze kod stanovnika koji se vratio iz Wuhana, a isti dan je i Australija potvrdila prva četiri slučaja. U Maleziji je otkriveno četiri slučaja a Francuska je u petak objavila prve europske slučajeve bolesti. I u SAD-u je zabilježeno nekoliko slučajeva.

Zračne luke širom svijeta pojačale su zdravstveni nadzor putnika iz Kine, no mjera nije tako učinkovita jer su primjerice dva od tri slučaja otkrivena u Francuskoj doputovala u tu zemlju iz Kine bez simptoma bolesti.

Povratak na Net.hr