OSAM MJESECI BORBE ZA PODATKE KOJI BI TREBALI BITI JAVNI: / Sud natjerao šeficu Turističke zajednice Zagreb da otkrije koliko je plaćamo

Iako je Povjerenik za informiranje još u jesen prošle godine donio rješenje da Turistička zajednica Grada Zagreba treba dati podatke novinarki Net.

3.5.2021.
11:25
Net.hr/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Potkraj kolovoza prošle godine redakcija Net.hr-a je primila jedan zanimljiv dopis čitatelja. Pisao je o nerazumno visokim plaćama u Turističkoj zajednici Grada Zagreba, o gomilanju menadžera, o tome kako šefica Martina Bienenfeld, zajedno s predsjednikom Turističke zajednice, Milanom Bandićem, vodi posao tako da je sve podređeno servisiranju zamisli Milana Bandića, a cijela velika organizacija opstaje i živi od toga što poduzetnici, htjeli ili ne htjeli – moraju uplaćivati u kasu Turističke zajednice.

Bilo je to vrijeme kada je cijela država već prošla iskustvo teškog lockdowna, na moru je turizam nešto i živnuo, a u Zagrebu ga gotovo uopće nije bilo. Gasili su se hosteli, parkinzi za turističke autobuse koji su po naredbi gradonačelnika bili ugurani u najuži centar zjapili su prazni.

Turistička zajednica Grada Zagreba, kao jedan od segmenata velikog organizma Hrvatske turističke zajednice, organizacije koja je često služila kao mjesto za zapošljavanje odabranih kadrova po političkoj liniji, bila je i ostala vrlo netransparentna: nema javno objavljenih podataka ni o broju zaposlenih, niti o troškovima, nema "imovinskih kartica", samo tu i tamo dokazi i pokazatelji o velikoj povezanosti s lokalnom vlašću, jer predsjednici lokalnih ureda su lokalni čelnici.

Tako je i Martina Bienefeld bila jedna od najbližih suradnica Milana Bandića, nosila je i njegovu listu na izborima za Europski parlament (i doživjela potpuni fijasko), a bila je i zaštitno lice zagrebačkog Adventa, sajma u centru Zagreba koji je dijelu građana donosio radost, ali i debelu zaradu onima kojima je Milan Bandić dodijelio kućice na dobrim pozicijama.

Nova sistematizacija, više plaće...

U dopisu koji nam je stigao navedeno je da je potkraj 2019. godine, na prijedlog direktorice Bienenfeld, predsjednik TZ-a, Milan Bandić, predložio članovima Vijeća Turističke zajednice, tijela koje upravlja cijelom Turističkom zajednicom grada, donošenje nove sistematizacije i plaća zaposlenih u Zajednici, a da je prema toj sistematizaciji uslijedilo još i raskošnije i obilnije plaćanje vodećih menadžera. A ima ih.

Iz lijepe infografike koja se može naći na stranicama TZ-a može se vidjeti velika i raskošna struktura rukovodećeg kadra, nabujak izrastao nad teškom mukom stasalim turizmom grada Zagreba. Osim direktorice tu postoji cijeli "ured direktora", voditelji raznih odjela, Odjela za financije, Odjela za odnose s javnošću i međunarodne odnose, a onda još postoje i sektori – a tu su i voditelji sektora. Postoji, recimo, i Sektor za razvoj proizvoda.

Kao i obično, poslali smo novinarski upit. Seriju konkretnih pitanja, o troškovima Turističke zajednice grada Zagreba, broju zaposlenih, je li točno da su direktorica i predsjednik Turističke zajednice osmislili novu sistematizaciju koja je donijela i veće plaće, a pitali smo i tko sve od brojnih rukovoditelja ima pravo na službeni auto, i mnoga druga pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Imali smo normalne novinarske namjere rasvijetliti funkcioniranje i troškove tog organizma naraslog na novcu svih onih koji su zakonski prisiljeni održavati taj kompleks. Dio novca dolazi iz javne uprave, dakle gradske kase, a dio ide i iz obaveznih članarina i davanja koje su prisiljeni uplaćivati poduzetnici, i veliki i mali, obrtnici, pa i novinari slobodnjaci.

Priznali VW Passat, ali iznose plaća zatajili

U odgovorima koji su stigli 15 dana kasnije bilo je nešto podataka, saznali smo da su prihodi TZ GZ-a 2019. iznosili impresivnih 83.935.760 kuna, ali da se zbog potresa i pandemije računa da će prihodi 2020. biti manji, saznali smo da su 2019. bila 62 zaposlenika, a da se 2020. broj zaposlenih smanjuje na 57, da rashod za bruto plaće iznosi 10,93 posto cjelokupnih godišnjih rashoda TZGZ-a, saznali smo i da "svaki direktor Turističkog ureda TZGZ ima pravo koristiti službeni automobil", te da se u tu svrhu koristi VW Passat iz 2016., a da su tu još tri službena automobila (VW Caddy iz 2013., VW Touran iz 2012., te VW Multivan iz 2007.), ali priloženo je i "rješenje" koje je potpisala direktorica osobno – u kojem nam se brani dostava informacije o visini plaća.

No, nismo se predali. Pisali smo uredu povjerenika za informiranje, podnijeli smo žalbu. A povjerenik, ZoranPičuljan, našu žalbu je uvažio i 12. studenoga 2020. donio rješenje, detaljno argumentirano u našu korist, i zatražio da nam se omogući "pristup preslici bruto plaće" za sedmero ključnih menadžera.

No, niti rješenje Povjerenika za informiranje nije bilo dovoljno za direktoricu Martinu Bienenfeld. Podnijela je tužbu na Visoki upravni sud protiv Povjerenika. Za to je i angažirala privatni odvjetnički ured, Gajski, Grlić, Prka i partneri, naravno na račun TZ GZ-a, dakle i na račun svih onih koji svojim obveznim izdvajanjem održavaju TZ GZ.

Ali uzalud.

Visoki upravni sud, na sjednici održanoj 17. veljače 2021., donio je presudu u korist Povjerenika za informiranje, odnosno u korist onog našeg sada već davno poslanog novinarskog zahtjeva. Ne samo da je presudio u korist Povjerenika, nego se Turističkoj zajednici Grada Zagreba odbija i zahtjev za naknadu troškova upravnog spora. Dakle, i troškove spora kojeg je vodila isključivo iz svog osobnog kaprica jer nije htjela otkriti svoju plaću i plaće svoji suradnika – morat će podmiriti iz blagajne Turističke zajednice.

Svega toga, dakako, ne bi bilo da je TZ GZ u rujnu prošle godine odgovorio na novinarski upit, kao što odgovaraju i druge institucije.

Poučna presuda Visokog upravnog suda

Sudsko vijeće Visokog upravnog suda (predsjednica vijeća sutkinja Ljiljana Karlovčan-Đurović, te članice Lidija Rostaš i dr. sc. Sanja Otočan, i viši sudski savjetnik, Srđan Papić) očitalo je tom prilikom i bukvicu direktorici Bienenfeld.

Turistička zajednica Grada Zagreba naime nije htjela dostaviti podatke o plaćama jer se pozivala na zaštitu osobnih podataka, ali i Povjerenik za informiranje, a potom i Sud, zaključili su da se "radi o situaciji kada treba primijeniti odredbu članka 16. stavka 3. ZPPI-a. (Zakona o pravu na pristup informacijama, op.a.)" Direktorici Bienenfeld pojašnjeno je točno što to znači i da ona nije direktorica ni u kakvoj privatnoj tvrtki, pa da može skrivati koliko zarađuje ona i menadžeri iz njezinog najbližeg kruga.

"Naime, odredbom članka 16. stavka 3. ZPPI-ja propisano je kako su informacije o raspolaganju javnim sredstvima dostupne javnosti i bez provođenja postupka testa razmjernosti i javnog interesa, osim ako informacija predstavlja klasificirani podatak.

Kako zatražena informacija nije klasificirana stupnjem tajnosti, već predstavlja zaštićeni osobni podatak, ona sukladno odredbi članka 16.stavka 3 ZPPI treba biti automatski dostupna javnosti bez provođenja testa razmjernosti. Tuženik (povjerenik za informiranje, op.a.) je pravilno utvrdio da Turistička zajednica Grada Zagreba ostvaruje prihode iz sljedećih izvora: boravišne pristojbe, članarine, od obavljanja gospodarskih djelatnosti, prihodi iz proračuna Grada, regionalne samouprave i državnog proračuna, od imovine u vlasništvu te od dragovoljnih priloga i darova.

Prihodi iz proračuna Grada, regionalne samouprave i državnog proračuna predstavljaju raspolaganje javnim sredstvima. Isto tako prihod od članarine predstavlja zakonom određeni namet. Osim toga, i boravišna pristojba koju je zamijenila turistička pristojba isto sukladno odredbama Zakona o turističkoj pristojbi (…) predstavlja prihod turističkih zajednica, odnosno zakonom obvezujući namet. Stoga je pravilno zaključeno da je tužitelj obavezan temeljem odredbe članka 16.stavka 3. ZPPI-ja osigurati dostupnost podataka o raspolaganju javnim sredstvima", stoji u presudi Visokog upravnog suda.

Bruto plaće zaposlenika javne vlasti moraju biti dostupne

Navedeno je, također, da je "dostupnost podataka o bruto plaći zaposlenika tijela javne vlasti standard u upravnom postupku ostvarivanja prava na pristup informacijama koji je višestruko potvrđivan presudama Visokog trgovačkog suda, i to neovisno radi li se o financiranju iz javnih sredstava ili ne".

Iako je Turistička zajednica dobila presudu 17. veljače 2021., odgovori svejedno nisu stizali. Tek nakon upozorenja da ćemo o nepoštivanju presude obavijestiti sve nadležne, potkraj travnja stiže odgovor. Nakon gotovo osam mjeseci borbe, stiže informacija o plaćama, ali ne onako kako je to odredio povjerenik, ne dobivamo bruto iznose. Samo "ogoljeni" neto.

Martina Bienenfeld je, dakle, osam mjeseci skrivala podatak i trošila novac na odvjetnike koji su joj trebali pomoći u skrivanju, da ima plaću, neto: 19.501,80 kuna. Ne znamo je li to prosječni iznos, i ako je prosjek, u kojem točno razdoblju, ili iznos iz nekog određenog mjeseca, niti točno kojeg. Ne znamo dobiva li bonuse, je li bilo božićnica i sl. Jedino što definitivno znamo da je mjesecima grčevito pokušala sakriti taj iznos.

Tu su i plaće ostalih visokorangiranih suradnika Martine Bienenfeld. Direktori sektora dobivaju 14.774,18 kuna neto. Voditelji odjela pak 10.884,86 kuna neto.

Možemo samo pretpostaviti da je to na godišnjoj bazi, sa svim dodacima, mnogo više, ali i ovako izgleda – mnogo.

Osam mjeseci borbe za istinu

U ovom odgovoru na koji su prisiljeni sudskom odlukom, dodana je i informacija da je ukupni broj zaposlenih ove godine još smanjen. Dodali su taj podatak sami od sebe, valjda u namjeri da prikažu svoju brigu za upravljanje novcem koji pristiže u njihovu blagajnu. Dakle, Turistička zajednica Grada Zagreba sada zapošljava „samo“ 52 osobe. Kažu da je do smanjenja broja zaposlenih došlo "uslijed racionalnog upravljanja u novonastalim okolnostima".

Izostao je, međutim, podatak je li došlo do smanjenja broja zaposlenih među direktorima, suradnicima glavne direktorice, Martine Bienenfeld, ili je došlo do sječe na nižim razinama.

Jedno je sigurno, direktorica Bienenfeld je u proteklih osam mjeseci imala dovoljno vremena i energije da se posveti pokušaju skrivanja plaća svog raskošnog direktorskog tima. No, zahvaljujući novinarskoj upornosti, povjereniku za informiranje i sutkinjama Visokog upravnog suda, morala je priznati poraz.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali