Play ponuda

OPASNA BOLEST VRATILA SE NAKON ŠEST GODINA: / Četiri muškarca završila u bolnici zbog zaraženog svinjskog mesa

Image

Četiri muškaraca s novogradiškog područja u dobi od 19 do 45 godina zbog konzumiranja zaraženog svinjskog mesa završila su u slavonskobrodskoj bolnici s trihinelom, javlja Glas Slavonije.

12.12.2016.
17:50
Play ponuda

Ova zarazna bolest aktivirana je na području Brodsko-posavske županije nakon šest godina. Kako piše Glas Slavonije, četvorica muškaraca prvi su oboljeli nakon istrebljenja te opake bolesti zbog neodgovornog ponašanja vlasnika koji je odlučio meso svinje iz vlastitog uzgoja ne odnijeti na analizu. Od triju svinja jedna je bila zaražena, a posljedice trihineloze ostat će zaraženim muškarcima do kraja života.

'To je eklatantan primjer neodgovornog vlasnika svinje koji je svoju obitelj, svoje prijatelje i ljude s kojima je dijelio to meso izvrgnuo velikoj pogibelji i bolesti', izjavio je veterinarski stručnjak i zamjenik ministra poljoprivrede Damir Agičić te je ponovno upozorio sve one sklone tradicionalnoj svinjokolji da im ne bi smio biti problem dati 49 kuna za pregled zaklane svinje jer upravo u svinjcima one su u kontaktu s glodavcima pa stoga i u opasnosti od zaraze.

shimmer fallback
shimmer fallback

Obavezan pregled mesa

Već dugi niz godina obvezan je pregled svinjskog mesa prilikom klanja i od tada slučajeva obolijevanja od trihineloze nije bilo, napominje dr. Nenad Pandak, šef Odjela za infektivne bolesti slavonskobrodske bolnice.

Fatalne posljedice

Muškarci su završili u bolnici s upalom srčanog mišića, što bi inače za neke slabije, kronične bolesnike moglo završiti smrtnim ishodom.

'Stanje oboljelih je nešto malo bolje nego na početku, premda je kod dvojice klinička slika još uvijek prilično burna. Dvojica se dobro oporavljaju pa mislim da će relativno brzo otići kući', rekao je Pandak za Glas Slavonije

Play ponuda
Play ponuda