Odzvonilo jednom od najvećih apsurda u Lijepoj našoj?

Ministarstvo zdravlja osniva Povjerenstvo koje će utvrditi treba li u Hrvatskoj legalizirati marihuanu u medicinske svrhe. Ovo političko pitanje nedavno je postalo aktualno kada je uhićen Riječanin Huanito Luksetić, jer je u dvorištu kuće uzgajao marihuanu.

Je li Hrvatska na korak do legalizacije marihuane u medicinske svrhe? Odgovor na to pitanje dat će Povjerenstvo Ministarstva zdravlja.

”Ministarstvo zdravlja ovih dana priprema osnivanje povjerenstva koje bi trebalo utvrditi mogućnosti korištenja pripravaka od kanabinoida u liječenju pacijenata u Republici Hrvatskoj”, izjavio je za RTL Josip Jagić iz Ministarstva zdravlja.

U povjerenstvu će biti liječnici i farmakolozi, a prvi put će se okupiti za 15-ak dana.

Pionirski pothvat

”Kakva god bila odluka riječ je u svakom slučaju o jednoj vrsti pionirskog pothvata ministarstva zdravlja da se s jedne strane pokuša uhvatiti ukoštac s prepoznatim potrebama određene populacije pacijenata, a s druge strane da se pokuša pridržavati svih pozitivnih zakonskih propisa u Republici Hrvatskoj”, nastavlja Jagić.

Riječanina Huanita Luksetića, koji je zbog svog zdravlja prekršio zakon i završio u zatvoru jer je u dvorištu uzgajao marihuanu koja mu, tvrdi, pomaže kod multiple skleroze, vijest o osnivanju Povjerenstva dala je novu nadu.

”To ide svima u korist, tako da ima nade za oboljele da im se pomogne”, zadovoljan je Huanito.

Nakon što mu je policija oduzela 22 kilograma marihuane, Huanito je u zatvoru proveo 7 dana. No, kaže kako mu je ulje koje je spravljao od marihuane promijenilo život nabolje.

Susjedna Slovenija u lipnju je ozakonila upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Prije nje to su učinile i Italija, Rumunjska, Poljska, Njemačka.

Cijeli članak pogledajte ovdje.

Povratak na Net.hr