Nakon cjelodnevnog ‘povlačenja’ po institucijama, Mamić na slobodi

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, koji je zbog šovinističkih izjava upućenih na račun ministra Jovanovića prenoćio u zagrebačkoj policiji, u subotu je nakon cjelodnevnog povlačenja po institucijama pušten na slobodu.

Mamića su oko 13.30 sati doveli u Općinsko državno odvjetništvo, gdje je dao iskaz i očitovao se o krivnji. Potom je odveden na sud. DORH je za Mamića zatražio jednomjesečni pritvor, “temeljem zakonske osnove opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je osumnjičenik višestruko evidentiran za učin različitih prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira”.

‘Riječ je o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak’

“Također, osumnjičenik je i višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju. Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, da je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo u kojem svjetlu cijeniti i daljnju opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Izjave osumnjičenika prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te izjave poput ovih dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela”, navodi se u priopćenju DORH-a.

Ipak, sudac je odlučio pustiti Mamića da se brani sa slobode. Državno odvjetništvo je najavilo da će se žaliti na tu odluku suda. Mamić pak, nakon izlaska sa suda, nije želio ništa reći, nego je projurio kraj novinara i pozdravio se i izljubio s prijateljicom iz Njemačke Izabelom Ninom Kraus te otišao s njom na kavu, piše Večernji list.

Iz PU zagrebačke priopćili su ranije da su nad Zdravkom Mamićem dovršili krim obradu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo javnog poticanja na mržnju i nasilje, te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

‘Radi se o jednom novom kaznenom djelu’

Podsjetimo, Mamić je u petak nešto prije 17 sati priveden u policijsku postaju u Heinzlovoj nakon što je policija počela prikupljeti podatke o njegovim izjavama na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Jedan od Mamićevih odvjetnika Ante Madunić je kazao da je ovdje riječ o političkom progonu. “Vrlo je čudno da se za kazneno dijelo gdje je predviđen zatvor od tri godine nekoga uhićuje, privodi i ostavlja preko vikenda u pritvoru. To je vrlo, vrlo neuobičajeno”, kazao je Mamić.

Rekao je i što se Mamiću stavlja na teret. “Radi se o jednom novom kaznenom djelu gdje je do tri godine predviđena kazna. Raspirivanje nekakve nacionalne varijante iako ja to ne vidim, jer vidio sam jedino da je ranije bio u sukobu s ministrom policije. Da je ministar sporta vrlo neprimjereno prema njemu reagirao. Dakle da jedino može biti neprimjeren odgovor prema neprimjerenom napadu”, kazao je Madunić.

Mamić je za ministra kazao da je on ‘uvreda za hrvatski mozak, ‘Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu’ i ‘hrvatomrzac’. Riječ je o izjavama koje spadaju pod kazneno djelo iz članka 325. kaznenog zakona – javno poticanje na nasilje i mržnju.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović osudila je izjavu izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića koji je po nacionalnoj osnovi izvrijeđao ministra Željka Jovanovića.

“(Izjava) predstavlja kazneno djelo i očekujemo da nadležna tijela u tom smislu reagiraju. No, također je važno istaknuti činjenicu da se radi i o kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije, što je potvrdila i praksa Vrhovnog suda pa samim time postoji i mogućnost pokretanja i prekršajnog ili građanskog postupka. Ured pučkog pravobranitelja već godinama ukazuje na problem rasističkog skandiranja na stadionima tijekom nogometnih utakmica. Jedan od razloga što se ista situacija ponavlja od utakmice do utakmice je to što se ovakvo protupravno ponašanje nedovoljno sankcionira, ali i to što vodeći ljudi hrvatskog nogometa daju ovakve izjave”, navodi se u priopćenju. (Agencija VLM)

“Ovo posebice ističem jer će se u petak 22. ožujka na maksimirskom stadionu igrati kvalifikacijska nogometna utakmica između reprezentacija Hrvatske i Srbije. Posebice je bitno u kontekstu te skorašnje utakmice osuditi ove izjave Zdravka Mamića. Vrijeme je da se doneseni propisi doista počnu primjenjivati i da se rasizam i netolerancija izbace iz hrvatskog nogometa, pa onda i sankcioniranjem pojedinaca koji ih svojim izjavama potiču”, poručuje Lora Vidović.

Povratak na Net.hr