U SKLADU SA ZAKONOM

ODLUKA SPLITSKIH VLASTI PODIJELILA RODITELJE: U gradske vrtiće mogu samo cijepljena djeca

Odluka splitskih gradskih vlasti da se u dječje vrtiće pod nadležnošću Grada mogu upisivati samo uredno cijepljena djeca, izazvala je podjelu među roditeljima.

“I ubuduće ćemo uvažavati činjenicu da djeca često nisu u potpunosti procijepljena zbog različitih kontraindikacija (…) Iznimka su ona djeca koja nikako nisu cijepljena jer roditelj odbija cijepiti dijete”, stoji u službenom priopćenju splitskih gradskih vlasti.

SPLIT DONIO POVIJESNU ODLUKU: ‘Necijepljena djeca više neće moći u vrtiće niti u 1. razred osnovne škole’

“To je diskriminacija! Svatko treba sam odlučiti”

“To je diskriminacija. Može svatko odlučiti hoće li cijepiti ili neće cijepiti. A u principu trebalo bi svu djecu cijepiti”, kazao je za RTL televiziju Splićanin Ernest.

Slično misli i njegova sugrađanka Ljiljana koja kaže: “Ako je već cijepljeno dijete, samim time i zaštićeno, ne vidim nikakav razlog da bi bila panika i uopće ikakav problem i zabrana nekom djetetu da ide u vrtić, bez obzira je li cijepljeno ili nije.”

SUSJEDI UVODE NOVA PRAVILA: Ako dijete nije cijepljeno, neće moći u vrtić, školu i kolektivni smještaj, a teško će se i zaposliti

Najavljeni prosvjedi u Splitu i Zagrebu

Gradske vlasti pozivaju se na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

“Ta odluka je bila i očekivana jer pravo na upis djeteta u predškolske vrtiće zapravo ostvaruju roditelji čije je dijete cijepljeno i u skladu je sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”, kazala je za RTL Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

S druge strane, inicijativa ‘Stop obveznom cijepljenju’ najavila je tim povodom mirne prosvjede u Zagrebu i Splitu 9. travnja.

HRVATSKI LIJEČNICI U PANICI, APELIRAJU NA RODITELJE: ‘Cijepite djecu, stižu ospice iz Rumunjske. Dosad je umrlo već 17 djece’

 

Povratak na Net.hr