ODGOĐENO UVOĐENJE POVRATNE NAKNADE ZA AMBALAŽU MLIJEKA: / Trebalo je stupiti na snagu 1. siječnja, ali ništa od toga

Image
Foto: PIXSELL , Duško Jaramaz

Rok za uvođenje naknade na ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode ipak se produžuje za šest mjeseci

17.10.2020.
19:17
PIXSELL , Duško Jaramaz
Play logo

Građani bi povratnu naknadu za plastičnu ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode, umjesto početkom 2021. mogli početi dobivati tek šest mjeseci poslije, od 1. srpnja 2021., proizlazi iz prijedloga izmjena propisa koje je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo na portalu e-savjetovanje.

Ministarstvo je u javno savjetovanje, koje će trajati od 16. do 31. listopada, uputilo prijedloge izmjena dva propisa - Uredbe o gospodarenju otpadnom ambalažom i Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Proširenje sustava povratne naknade

Izmjene su vrlo kratke i ustvari se odnose na rokove povratnih naknada za staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra, koji ostaje 1. siječnja 2021. godine, dok se rok za uvođenje naknade na ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode produžuje za šest mjeseci, na 1. srpnja 2021. godine.

Vlada je sredinom siječnja ove godine izmijenila Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom, kojom je uz ostalo regulirala i proširenje sustava povratne naknade ambalažom od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda te ambalažom od pića volumena dva decilitra (0,2 litre), predvidjevši tada da te odredbe o povratnoj naknadi od 50 lipa za tu ambalažu stupe na snagu 1. siječnja 2021. godine. No, najavljenim izmjenama koje su u javnom savjetovanju taj rok za naknadu za ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda prolongira do početka srpnja 2021. godine.

Vlada ostavila skoro godinu dana za prilagodbu

Inače, krajem 2018. godine počelo se najavljivati kako bi u sustav povratne naknade od 50 lipa ponovno mogle ući plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode te staklena ambalaža za manje volumene, no Vlada je uredbu kojom se to omogućava donijela tek u siječnju ove godine, a i tada je ostavila rok za prilagodbu od gotovo godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Same najave ponovnog uvođenja naknade na amabalažu za mlijeko i mliječne proizvode izazvala je i reakcije te industrije, koja je tijekom prošle godine tvrdila da će to to dovesti do poskupljenja mlijeka i jogurta za 50-ak odnosno 60-ak lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Povratna naknada za mliječnu ambalažu ukinuta je 1. studenoga 2015., kada je na čelu Ministarstva zaštite okoliša bio Mihael Zmajlović (SDP) uz obrazloženje kako je udio PET ambalaže za mlijeko i mliječne proizvode u ukupnoj ambalaži obuhvaćenoj povratnom naknadom samo 11 posto.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo