Putovanje prema održivoj budućnosti / Ovo su prednosti vožnje auta na baterije, ali ne mogu si ga svi priuštiti: 'Da sam milijunaš, kupio bih ga sigurno'

thumbnail

Električna vozila, kao i ona tradicionalna, postaju sve skuplja. Najjeftiniji električni automobil u Hrvatskoj košta 25 tisuća eura, što najviše odbija kupce

9.6.2023.
8:46
Play logo

Zeleni, ekonomični, ali i dalje relativno skupi - električnih automobila na hrvatskim cestama je manje od 0,3 posto, ali taj broj polako raste. Oni čuvaju okoliš, ali i novčanik.

Tin Koren iz Strujnog kruga objasnio je da većina ljudi kupuje električna vozila zbog smanjenih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate puno manje troškove kada se vozite električnim vozilom, a također troškova održavanja praktički ni nema jer nema toliko redovnih servisa promjena ulja, svjećica, lanaca i sličnih stvari", rekao je Koren za RTL Direkt.

Image
UDAR NA DŽEPOVE VOZAČA /

Poskupljuje gorivo, Vlada objavila nove cijene

Image
UDAR NA DŽEPOVE VOZAČA /

Poskupljuje gorivo, Vlada objavila nove cijene

Putovanje do Splita električnim vozilom jeftinije za 26 eura

Ranije su se električni automobili mogli puniti besplatno, ali čak i sada kada se punjenje naplaćuje, ušteda je značajna.

Put od Zagreba do Splita iznosi 480 kilometara. Ako električno vozilo napunimo kod kuće, potrošnja je 1,1 eura na 100 kilometara. S jednim skupljim punjenjem na autocesti od 16 eura, ukupni trošak puta iznosi 22 eura. Benzinski i dizelski automobili troše otprilike 10 eura na 100 kilometara, što znači da gorivo do Splita košta oko 48 eura. Kada se sve zbroji, putovanje do Splita električnim vozilom je jeftinije za 26 eura. Ušteda nije upitna, ali problem je raspon vožnje. Automobil koji se testira ima raspon od 350 kilometara, što znači da ne može stići do Splita bez punjenja. Međutim, to nije veliki problem, objasnio je dugogodišnji obožavatelj električnih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako postoji mogućnost da ja punim za samo 10 minuta na svom putu do Splita. Uglavnom planiram da ću stati negdje i da do jedan ručam i ostajem čak sat vremena na nekom punjaču sporijem nego što bi drugi plaćali, ali taj je jeftiniji i taj novac koji sam uštedio potrošim za ručak", rekao je Hrvoje Prpić, poduzetnik i vozač električnog automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjeftiniji električni automobil: 25 tisuća eura

No, jedan problem trenutačno nije riješen. Električna vozila, kao i ona tradicionalna, postaju sve skuplja. Najjeftiniji električni automobil u Hrvatskoj košta 25 tisuća eura, što najviše odbija kupce.

"Prevelika je cijena električnih automobila. Inače da imam, da sam milijunaš, kupio bih ga sigurno. Budući da nisam, jednostavno ne mogu", rekao je Ivica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip iz Zagreba je rekao da baterije i infrastruktura još nisu dovoljno razvijeni.

"Još smo dosta daleko od toga. Dugoročno u budućnosti možda da, ali sada još ne", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticaji se dijele jednom godišnje

Država već godinama nudi poticaje, do 10 tisuća eura po vozilu. Prošle godine iznos poticaja iznosio je 105 milijuna kuna, ali problem je kako se oni dijele. Dijele se samo jednom godišnje, i to prema principu "tko prvi, njegova djevojka". Svi se nadaju pravednijoj raspodjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Fond je sada napravio nekoliko analiza. Također smo mi napravili među potencijalnim kupcima neka istraživanja i upravo se priprema model koji bi trebao već ove godine vjerojatno zaživjeti. U pravilu analize će pokazati koji je najbolji model za poticanje kupnje električnih vozila", poručio je Koren.

Od milijun i 800 tisuća registriranih vozila u Hrvatskoj, prošle godine samo je pet tisuća bilo električnih. Bez obzira na perspektivu, brojke će se vjerojatno obrnuti u roku od desetljeća.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo