VRACA SE TUBERKULOZA Zbog losih zivotnih uvjeta strucnjaci se boje sve vise slucajeva

Iako mnoge brine nedostatak cjepiva, vise je zabrinjavajuc broj oboljelih odraslih osoba od tuberkuloze, do koje dolazi zbog boravka u losim stambenim uvjetima i neadekvatne prehrane, upozorovaju lijecnici.

Upozorava na to dr. med. spec. Elvira Rozajac, pulmologinja u Domu zdravlja Osijek, dodajuci da slucajeva tuberkuloze uvijek ima te da se ocekuje i jos veci broj oboljelih.

“Ocekivanje povecanog broja oboljelih nije vezano samo uz cjepivo, jer su djeca do sada dobro procijepljena. Veci je problem u nasem socijalnom stanju, odnosno kod ljudi koji zive u neadekvatnim, losim stambenim uvjetima. Ima gladnih, puno siromasnih i sve to moze dovesti do pojave tuberkuloze. Problem je u tome sto se mnogi od njih ne obracaju lijecniku jer vjerojatno ili ne mare za to ili ne prepoznaju simptome” upozorava dr. Rozajac, pise Glas Slavonije.

Suhi kasalj, visoka temperatura, gubitak teka i tjelesne tezine, opca iscrpljenost i malaksalost mogu biti i jesu simptomi tuberkuloze, zarazne bolesti koja se siri kapljicnim putem.

Lako je zaraziti se bilo gdje, a ako je netko loseg zdravstvenog stanja, odnosno ima oslabljen imunitet, jos je u vecoj opasnosti. Kod dijabeticara, kardioloskih te bubreznih bolesnika lako su moguce i komplikacije, a vazno je bolest otkriti na vrijeme.

U slucaju pravodobnog dolaska lijecniku, tuberkulozu je moguce otkriti vec na osnovi radioloskog nalaza, a prva stepenica k izljecenju je dolazak obiteljskom lijecniku.

“Ova se zarazna bolest siri na ostalo stanovnistvo i cim se uoci, treba ju lijeciti. Ne mozemo ukloniti losu socijalnu sliku, ali mozemo djelovati preventivno” upozorava dr. Rozajac, dodajuci da se novorodena djeca redovito procjepljuju te kako vjeruje da ce se problem ne samo nedostatka BCG cjepiva nego i cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca ubrzo rijesiti.

U Zavodu za javno zdravstvo Osjecko-baranjske zupanije u 2014. godini bila su 33 prijavljena slucaja oboljelih osoba od tuberkuloze, od kojih njih 13 u Osijeku. Godinu prije na podrucju zupanije bilo je 38 prijavljenih oboljelih od tuberkuloze, dok je u 2012. godini na 100.000 stanovnika s podrucja zupanije registrirano 15 slucajeva tuberkuloze, pise Glas Slavnije.

Povratak na Net.hr