KLIMA SE VLADA

OČAJNIČKA POTRAGA ZA VEĆINOM: Ugledni profesor upozorava na opasnost od kupovanja glasova u Saboru!

Profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek kaže kako je zbog slabosti Vlade porasla važnost Sabora, gdje je sad svaki glas bitan, piše N1.

No, to donosi i svoje vlastite opasnosti. “Vlada je slaba pa je Sabor postao važan i sad svi zastupnici imaju težinu. Mediji bi morali pripaziti da se ne dogodi kazneno djelo kupovanja glasova, imamo razloga sumnjati da će neki pokušati to učiniti”, upozorava Zakošek i dodaje kako stvari ne izgledaju dobro za Tomislava Karamarka.

‘Radije novi izbori’

Ne vjeruje kako bi Karamarko mogao sam odstupiti, a nakon jasnog stava Bože Petrova i ministara Mosta ne vidi kako bi oni mogli ostati u ovoj Vladi.

Novi izbori ne odgovaraju HDZ-u, a niti Mostu, koji ih najvjerojatnije ne bi preživio. Iako je za parlamentarne demokracije normalno da se događaju potresi i preslagivanja, Zakošek ističe kako bi radije htio nove izbore.

MOSTOV POTPREDSJEDNIK SABORA O NEPOVJERENJU KARAMARKU: ‘Naša odluka nije ustavni eksperiment, ona je nužna’

KARAMARKO IZRAVNO I OŠTRO: ‘Ova Vlada će sigurno preživjeti, ali Božo Petrov više neće biti dio nje’

PETROV ODGOVARA ŠEFU HDZ-a: ‘Neka Karamarko pita Milanovića kako je bilo lomiti mostovce!’

Do sabora stranke sloga unutar HDZ-a bila je upitna

U svom komentaru sabora HDZ-a Zakošek kaže kako je, za razliku od prethodnih sabora, ovaj puta bilo donekle neizvjesno hoće li vodstvo biti složno.

“Trebalo je vidjeti kako će se to posložiti na saboru, za razliku od dosadašnjeg ritualnog iskazivanja jedinstva i priklanjanja odlukama vodstva. Sada, pod političkim pritiskom i kada politički ciljevi nisu ispunjeni, morali su pokazati jedinstvo”, tvrdi Zakošek.

nenad zakosek
Nenad ZakošekFoto: Zarko Basic/PIXSELL

HDZ je jasno pokazao kako čvrsto stoji uz svog predsjednika, što god Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo. Jedino je iskakao “marginalni glas disidenta Plenkovića“.

Brkić nije konkurencija

Nakon nekih nasuglasica u vezi položaja Milijana Brkića u stranci, a koje je ovaj sabor razriješio, on sada ponovo u potpunosti podržava svog stranačkog predsjednika. Čak i ako Karamarko eventualno bude smijenjen, Brkić neće pretendirati na čelo stranke. Na ovom saboru bilo je važno iskazati jedinstvo i spremnost da prevladaju sve poteškoće, kako bi otlonili mogućnost prijevremenih izbora, kao i opasnost za Karamarka.

U vezi buduće saborske većine, Zakošek tvrdi kako više šanse imaju SDP i njihovi partneri koji su inicirali pitanje povjerenja, nakon što je 12 zastupnika Mosta reklo da će podržati inicijativu.

Sve o saboru HDZ-a možete pročitati OVDJE.

Povratak na Net.hr