Očajna Splićanka: 'Šest godina vučemo se po sudu, plaćamo 5 minuta ročišta 1.000 kuna...'

'Našem strpljenju došao je kraj i više ne vidimo izlaz. Toliko sam ljuta na cijeli pravosudni sustav, i na suce i na odvjetnike. Žrtve smo beskrajno dugih sudskih procesa.

24.12.2014.
6:29

"Odvjetniku je neuredna pošta, sutkinja je zagubila spis, svjedok zabunom pošalje prazan fascikl bez dokumentacije", ispričala je Nives Paić za Slobodnu Dalmaciju.

Nemamo snage

"Tako su glasila opravdanja koja, uz bolovanja i odgađanja ročišta, slušamo godinama i zaista više nemamo snage. Nemam se kako boriti i, nažalost, jedino što mogu učiniti jest obratiti se vašem listu u nadi da će nam pomoći u ovoj borbi s vjetrenjačama", dodaje sugovornica.

Sve će se brzo i lako riješiti, ali...

Obitelj je pokrenula sudski proces zbog spornog ugovora o doživotnom uzdržavanju, dio predmeta riješen je prije četiri godine, a na drugo rješenje Paićevi još uvijek čekaju.

"Budući da smo se sporili oko nekretnina, rekli su nam da samo podnesemo zahtjev i da će se pokretnine vrlo brzo i lako riješiti. Nekretnine su riješene 2010. godine, a pokretnine su zapele. Nakon godinu dana čekanja, s Općinskog suda predmet su poslali na Županijski sud, koji je zaključio da ipak nije nadležan za naš spor, pa su nas vratili na Općinski. Navodno, pogriješila je sutkinja, a onda je odvjetnica krivo postupila... Osjećam se nemoćno i ljuta sam jer nitko od njih nije sankcioniran zbog nemara, krivih informacija i odugovlačenja", očajna je ova Splićanka koja dijeli sudbinu brojnih građana u RH.

Po savjetu sutkinje, jedno sam vrijeme sama pisala zahtjeve, a kad ni to nije upalilo, tražili smo novog odvjetnika. Dodaje da ima čiste papire, a potužila se i na 1.000 kuna za ročište koje traje doslovno pet minuta...

Razumni rok?

Prema zakonu, svaka osoba koja se obratila sudu ima pravo dobiti odluku 'u razumnom roku', no zakonski rokovi nisu jasno definirani, pa je taj termin još uvijek kategorija koja se nerijetko shvaća vrlo rastezljivo. Ocjenu za sporost svakog pojedinog slučaja i predmeta donosi sud, a država je dosad platila milijunske iznose zbog sporosti pravosuđa, iako u pojedinačnom slučaju taj iznos rijetko prelazi 10 tisuća kuna.

Članovima obitelji Paić dosta je sastanaka na sudu i ne pada im, kako kažu, na pamet tražiti zadovoljštinu. Ipak, osjećaju se kao protagonisti Kafkina 'Procesa'.

Potrošili su velike iznose

"Zbog sudskog nemara i financijski smo zakinuti. U ovih šest godina potrošili smo više od 20 tisuća kuna, a očito ćemo potrošiti još najmanje toliko jer nas čeka još niz saslušanja. Ne moram ni napominjati da ću odvjetnika platiti tek na kraju, ovisno o sudskom rješenju. Budući da je riječ o novčanom iznosu od 200 tisuća kuna, odlučili smo pravdu o preraspodjeli potražiti u parnici, no sada smo uistinu zažalili, jer smo na svojoj koži iskusili što znači tražiti pravdu u ustanovama koje nemaju uho za potrebe malog čovjeka.

Novcem nitko ne može raspolagati dok sud ne donese rješenje. Odvjetnici su nam obećavali da će se sve to relativno brzo riješiti, no ne isplati se s rogatim bosti. U iščekivanju idućeg ročišta, nadamo se da će odgovorni čuti naše vapaje i pokrenuti stvari nabolje", poručuje Nives Paić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali