Play ponuda

OBULJEN KORŽINEK NE VIDI NIKAKVU UGROŽENOST SLOBODA MEDIJA: / 'Pa i vi radite, znate da ste neovisni, Vlada ne vrši pritisak na medije'

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je jučerašnju izjavu tajnika Europske federacije novinara da je situacija s novinarstvom u Hrvatskoj najgora od svih država

7.2.2019.
11:32
Patrik Macek / PIXSELL
Play ponuda

Nakon što je jučer tajnik Europske federacije novinara, Ricardo Gutiérrez, rekao da je situacija s novinarstvom i medijima u Hrvatskoj najgora od svih država članica, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da ne misli da je to istina, no da treba razgovarati o "fenomenu tužbi", piše N1.

"To nisam tako shvatila, mislim da to nije istina, pa i vi radite, znate da ste neovisni, da je u Hrvatskoj garantirana sloboda medija, a treba razgovarati o ovom fenomenu koji se dogodio, ovaj fenomen tužbi, znate da je o tome bilo govora na okruglom stolu jučer, to ne proizlazi iz domene zakonodavstva medijskog nego drugog i o tome treba razgovarati", rekla je ministrica Obuljen.

Novi model pritiska

Na pitanje Hrvoja Krešića, novinara N1, je li riječ o novom modelu usmjerenom protiv novinara i medija, rekla je da Vlada ne vrši pritisak na medije.

"Čija? Tuže ih osobe, pojedinci... Ono što mi želimo reći da apsolutno stojimo iza osnovnih postulata medijskog zakonodavstva, mediji su neovisni, ni Vlada niti bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije", rekla je Obuljen.

Različiti podaci?

Kada ju je Krešić suočio s istraživanjima prema kojima Hrvatska pada na međunarodnim ljestvicama slobode i demokracije (The Economist, Freedom House), Obuljen je samo rekla da ona "ne zna, različiti su podaci".

"Ja ne znam, različiti su podaci, ono što želi reći, u Hrvatskoj nema takvog tipa pritisaka, radit ćemo i s udrugama i drugim partnerima na unapređenju medijskog zakonodavstva, ovo je jedan fenomen o kojem treba razgovarati", rekla je Obuljen za N1.

Play ponuda
Play ponuda