OBITELJ KOJU JE ŽIVI ZID 'SPAŠAVAO' JE U GOLEMOJ GABULI: / Sad bi nekako trebali 'izmisliti' 358.000 kuna

Deložirana deveteročlana obitelj Cvjetković prema nepravomoćnoj presudi mora platiti novom vlasniku kuće 296.719 kuna s kamatama na ime najamnine za razdoblje od kolovoza 2010. do travnja 2015.

14.6.2019.
10:16
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije četiri godine Živi zid hvalio se time što su obranili deveteročlanu obitelj Cvjetković iz Zagreba od deložacije, a odgodu njihova iseljenja iz kuće proglašavali su tada svojom pobjedom. No, u međuvremenu su supružnici Tomislav i Marija Cvjetković ovršnim putem izgubili kuću u Mogilskoj ulici i završili na cesti sa svojih sedmero djece, od kojih je najmlađe tada imalo tek godinu dana.

Njihovu je kuću na javnoj dražbi u siječnju 2010. godine za nešto više od pola milijuna kuna kupio Boris Žibrat, umirovljeni djelatnik Ministarstva obrane. On, piše Jutarnji list, nije želio prijeći preko toga da su u njegovoj nekretnini punih pet godina Cvjetkovići besplatno stanovali pa je toj obitelji jučer stigao novi udarac s Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

'Pet godina su bespravno živjeli u mojoj nekretnini'

Cvjetkovići, naime, prema nepravomoćnoj presudi tog suda moraju platiti Žibratu, kao novom vlasniku kuće, 296.719 kuna s kamatama na ime najamnine za razdoblje od kolovoza 2010. do travnja 2015. godine. Sa sudskim troškovima od 61.759 kuna, ukupan iznos koji Cvjetkovići moraju platiti Žibratu popeo se na 358.478 kuna.

Do tog iznosa došlo se uzimajući u obzir okvirnu cijenu najma na Bukovcu tijekom pet godina, s varijacijama od 5473 kune u 2010. godini do 4141 kune u travnju 2015. godine.

"Nekretninu u Mogilskoj 5 u Zagrebu sam kupio na javnoj dražbi 27. siječnja 2010. u ovršnom postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Novom Zagrebu između Croatia banke kao ovrhovoditelja i Cvjetkovića kao ovršenika. Dakle, stekao sam je rješenjem o dosudi koje je postalo pravomoćno 10. veljače 2010. te mi je ista sudski predana 19. travnja 2010. godine. Obitelj Cvjetković je cijelo vrijeme od tada, unatoč podnesenom zahtjevu za iseljenjem, pa do 10. srpnja 2015. živjela bespravno u mojoj nekretnini, kada su iseljeni u ovršnom postupku, na sedmoj deložaciji", kazao je Žibrat dodajući da su Cvjetkovići odbijanjem da isele bez osnove stekli imovinsku korist u visini tržišnog iznosa najamnine za tu nekretninu.

Kazao je i da mu se Cvjetkovići nisu niti jednom obratili radi eventualnog dogovora pa je stvar prepustio sudu.

Tvrde da nisu bespravno živjeli u kući koja im je oduzeta

Cvjetkovići su, piše Jutarnji list, na sudu tvrdili da je Žibrat postao vlasnik nekretnine u nezakonito provedenom ovršnom postupku te u posjed nekretnine ušao tek 10. srpnja 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nismo bespravno živjeli u toj kući, nego smo u ovršnom postupku pokušavali zaštititi svoja prava koja su nam protuzakonito i protuustavno oduzeta kad je provedena deložacija", tvrdili su.

Prema sudskom spisu, Croatia banka je 19. svibnja 1999. podnijela prijedlog za ovrhom temeljem solemniziranog Ugovora o kreditu od lipnja 1997. protiv Tomislava Cvjetkovića, a 1. listopada te godine doneseno je i pravomoćno rješenje o ovrsi nad kućom. Marija Cvjetković je 2002. podnijela tužbu protiv muža i Croatia banke radi utvrđenja da je ona suvlasnica u polovici nekretnine pa je 2006. donesena presuda u njezinu korist. Presudu je potvrdio Županijski sud, ali ju je 2011. ukinuo Ustavni sud. U ponovnom postupku ona je pravomoćno izgubila spor, a u srpnju 2015. nakon deložacije podnijela je tužbu i protiv Žibrata, smatrajući se vlasnicom polovice nekretnine. Taj spor još traje.

'Ovo pokazuje da nije isplativo sprječavati deložacije'

Žibratov odvjetnik kaže da ovaj slučaj pokazuje kako nije isplativo sprječavati provedbe deložacije. On također ističe kako će Cvjetkovićima biti naloženo i plaćanje troškova ovršnog postupka.

"Rješenje po tom pitanju sud do današnjeg dana još uvijek nije donio pa smo se zbog dugotrajnosti postupka obratili Europskom sudu za ljudska prava. Očekivani troškovi u ovršnom postupku su veliki jer, koliko se sjećam, policija je u spis dostavila račun na 86.000 kuna, dok je trošak moje stranke 171.000 kuna, a kako to nisu bili svi troškovi, očekuje se da će ukupni trošak premašiti i 300.000 kuna", kazao je za Jutarnji list Žibratov odvjetnik Ivan Kobaš.

Na pitanje kako će se, u slučaju pravomoćnosti presude, moći naplatiti toliki iznos od ovršene obitelji, Kobaš kaže da su izgledi naplate veći zbog činjenice da se presuda odnosi solidarno na roditelje i djecu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali