Play ponuda

'Novi zakoni ce biti jednostavniji za poslodavce'

shimmer fallback
21.5.2014.
18:12
Play ponuda

Mrsic je najavio novine u djelovanju inspekcije rada, koja bi se vise trebala orijentirati na preventivu u postivanju zakona, umjesto dosadasnjeg represivnog postupanja.

Neki ce prekrsaji biti tretirani, kaze Mrsic, prvo kao "prekrsaji zutog kartona", koje ce poslodavac morati ispraviti u odredenom roku, a tek ako to ne ucini bit ce mu odredena mandatna kazna.

"Represivno postupanje ostat ce kada je u pitanju rad na crno, no ako niste izvijesili odluku o godisnjem odmoru prvo cete dobiti upozorenja da to ispravite", rekao je Mrsic poslodavcima.

Imamo oko 500.000 osoba s invaliditetom koje mogu raditi

Velikim izazovom za drzavu i poslodavce Mrsic smatra provedbu novog Zakona o zaposljavanju osoba s invaliditetom, koje ce poslodavci morati zaposljavati prema propisanim kvotama, ovisno o broju zaposlenih u tvrtki.

Zaposljavanje tih osoba jamcilo se godinama samo na deklarativnoj razini, a Mrsic smatra da konacno treba razbiti predrasude da osobe s invaliditetom nisu dobri radnici, da su cesto na bolovanju i da mogu raditi samo na telefonskim centralama.

U Hrvatskoj ima oko 500.000 osoba s invaliditetom koje mogu raditi bilo koje poslove koji odgovaraju njihovim sposobnostima, naglasio je Mrsic.

Novi Zakon o zastiti na radu, koji je u saborskoj proceduri, takoder je pojednostavljen i poslodavcima smanjuje troskove, iako se u saborskoj raspravi najvise govorilo o zabrani alkohola na radnom mjestu.

Mrsic smatra da je radi smanjenja nezaposlenosti nuzno u iducih nekoliko godina promijeniti sustav strukovnog obrazovanja, kako bi ono bilo integrirano s poduzetnistvom, te nastaviti s mjerama aktivne politike zaposljavanja koja su se pokazale uspjesnim.

Podsjetio je kako je najvise kritika bilo upuceno mjeri rada bez zasnivanja radnog odnosa, a na taj je nacin prva iskustva steklo cak 15.730 mladih, dok je 50 posto njih pronaslo stalno zaposlenje.

Predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u Petar Lovric pozdravio je najavljenje promjene u djelovanju inspekcije rada, koja bi trebala biti na usluzi poduzetnicima u tumacenju cak 300 propisa koji se na njih odnose.

Play ponuda
Play ponuda