'Novi zakoni ce biti jednostavniji za poslodavce'

21.5.2014.
18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mrsic je najavio novine u djelovanju inspekcije rada, koja bi se vise trebala orijentirati na preventivu u postivanju zakona, umjesto dosadasnjeg represivnog postupanja.

Neki ce prekrsaji biti tretirani, kaze Mrsic, prvo kao "prekrsaji zutog kartona", koje ce poslodavac morati ispraviti u odredenom roku, a tek ako to ne ucini bit ce mu odredena mandatna kazna.

"Represivno postupanje ostat ce kada je u pitanju rad na crno, no ako niste izvijesili odluku o godisnjem odmoru prvo cete dobiti upozorenja da to ispravite", rekao je Mrsic poslodavcima.

Imamo oko 500.000 osoba s invaliditetom koje mogu raditi

Velikim izazovom za drzavu i poslodavce Mrsic smatra provedbu novog Zakona o zaposljavanju osoba s invaliditetom, koje ce poslodavci morati zaposljavati prema propisanim kvotama, ovisno o broju zaposlenih u tvrtki.

Zaposljavanje tih osoba jamcilo se godinama samo na deklarativnoj razini, a Mrsic smatra da konacno treba razbiti predrasude da osobe s invaliditetom nisu dobri radnici, da su cesto na bolovanju i da mogu raditi samo na telefonskim centralama.

U Hrvatskoj ima oko 500.000 osoba s invaliditetom koje mogu raditi bilo koje poslove koji odgovaraju njihovim sposobnostima, naglasio je Mrsic.

Novi Zakon o zastiti na radu, koji je u saborskoj proceduri, takoder je pojednostavljen i poslodavcima smanjuje troskove, iako se u saborskoj raspravi najvise govorilo o zabrani alkohola na radnom mjestu.

Mrsic smatra da je radi smanjenja nezaposlenosti nuzno u iducih nekoliko godina promijeniti sustav strukovnog obrazovanja, kako bi ono bilo integrirano s poduzetnistvom, te nastaviti s mjerama aktivne politike zaposljavanja koja su se pokazale uspjesnim.

Podsjetio je kako je najvise kritika bilo upuceno mjeri rada bez zasnivanja radnog odnosa, a na taj je nacin prva iskustva steklo cak 15.730 mladih, dok je 50 posto njih pronaslo stalno zaposlenje.

Predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u Petar Lovric pozdravio je najavljenje promjene u djelovanju inspekcije rada, koja bi trebala biti na usluzi poduzetnicima u tumacenju cak 300 propisa koji se na njih odnose.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali