UPUĆEN U JAVNU RASPRAVU / Stiže novi pravilnik za zatvorenike: Cilj spriječiti najgori scenarij, a evo što će biti u slučajevima posebno nasilnih djela

Image
Foto: Profimedia

Dodaje da je predloženi pravilnik korak u smjeru unapređenja normativnog okvira koji pruža stvarnu, a ne samo deklaratornu zaštitu žrtava

20.4.2023.
10:30
Profimedia
Play logo

U javnu raspravu upućen je pravilnik prema kojemu će zatvor morati obavijestiti žrtve nasilnih kaznenih i prekršajnih djela ili njihove obitelji o svakom izlasku nasilnika iz zatvora, a sudac će prije odluke o uvjetnom otpustu moći zatražiti i stav žrtve ili njezine obitelji o tome, piše u četvrtak Jutarnji list.

Te će se obaveze odnositi na počinitelje svih nasilnih kaznenih i prekršajnih djela na štetu žrtve, a osobito u slučaju kaznenih djela protiv spolne slobode, protiv života i tijela (ubojstvo, nanošenje tjelesnih ozljeda), ratnih zločina te prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključne su to odredbe Pravilnika o obavještavanju žrtve o samostalnom izlasku zatvorenika ili kažnjenika, koje je Ministarstvo pravosuđa uputilo u javnu raspravu, a čije se stupanje na snagu očekuje krajem svibnja.

Image
DANAS SLUŽBENO KREĆU SNIŽENJA /

Država je spremila novi pravilnik, nema više varanja kupaca: Pogledajte što će po novom svi dućani morati napraviti

Image
DANAS SLUŽBENO KREĆU SNIŽENJA /

Država je spremila novi pravilnik, nema više varanja kupaca: Pogledajte što će po novom svi dućani morati napraviti

Pravnik korak u smjeru unapređenja normativnog okvira

Glavni je cilj propisivanja takve obveze zaštita žrtava i njihovih obitelji jer se nerijetko događa da nasilnik po izlasku iz zatvora iz osvete ili bijesa ponovi nasilje nad žrtvom ili članovima njezine obitelji, a da žrtve nisu poduzele nikakve mjere opreza jer nisu niti znale da je počinitelj izašao iz zatvora.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe da je u radu na pritužbama građanki i građana utvrdila kako se brojne žrtve žale upravo na to da nisu uopće ili da nisu pravodobno obavještavane o puštanju počinitelja nasilja iz zatvora, o određivanju mjera zaštite i mjera opreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je predloženi pravilnik korak u smjeru unapređenja normativnog okvira koji pruža stvarnu, a ne samo deklaratornu zaštitu žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što u slučajevima posebno nasilnih djela?

Pravilnik propisuje da žrtvina obitelj u slučajevima u kojima je žrtva ubijena ili preminula može još tijekom sudskog postupka iznijeti, usmeno ili pismeno, stav o tome želi li ili ne želi koristiti pravo da bude obaviještena o bilo kojoj vrsti izlaska počinitelja iz zatvora bez nadzora. Nakon pravomoćnog okončanja sudskog postupka takav zahtjev može podnijeti na posebnom obrascu Službi za podršku žrtvama, koja djeluje pri Ministarstvu pravosuđa i uprave. Istovremeno, kaznionica u kojoj počinitelj izdržava kaznu dužna je Službu za podršku žrtvama obavijestiti da je zaprimila kažnjenika zbog nasilnih djela na štetu žrtve te ih obavještavati o svakom izlasku počinitelja. Služba za podršku će, pak, o tome obavještavati žrtve i njihove obitelji, i to telefonom, mailom ili poštom, ovisno o tome što je sama žrtva zatražila.

U slučajevima posebno nasilnih djela žrtve će biti obaviještene i onda kada nisu podnijele zahtjev, osim ako nisu izričito zatražile da ih se o tome ne obavještava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Isto tako, kaznionica će moći, prije odobravanja izlaska zatvoreniku (primjerice za vikend), zatražiti mišljenje žrtve, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo