Hrvatski i srpski predsjednik susreli su se prvi put otkako je Milanović preuzeo vlast

Sudionici godišnjeg sastanka na vrhu čelnika zemalja zapadnog Balkana u sklopu Procesa Brdo-Brijuni prihvatili su u ponedjeljak na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu iz koje je na kraju izostavljeno pitanje priznavanja postojećih granica, koje je stajalo u predloženom tekstu.

Jedan od domaćina, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nije nosio masku i sa svima se rukovao.

"Bavili smo se granicama, non paperima. Non paperi imaju očinstvo, a za ovaj se ne zna, bavili smo se takvim stvarima, a ne egzistencijalnim pravima država koje žele postati članicama", kazao je Milanović.

Do dogovora nije došlo

Slovenski predsjednik Borut Pahor je izjavio:

"Molimo i pozivamo Europsku uniju da na područje zapadnog Balkana gleda kao na cjelinu, ne samo na pojedinačne države s kojima Europska komisija pregovara, nego da cijela Europska unija, Komisija, Europsko vijeće, Europski parlament gledaju to područje kao cjelinu."

U prijedlogu zaključka samita trebalo je biti i stajalište o promjeni granica, ali do dogovora nije došlo jer predsjednik Srbije inzistira na poštivanju granica prema odredbama UN-a, a one zapravo uključuju Kosovo kao dio Srbije.

"Neki misle da se granice mogu mijenjati onako kako oni hoće, a mi mislimo da ne mogu i po tome se razlikujemo", kazao je Vučić.

'Trebalo je snižavati tonove'

Hrvatski i srbijanski predsjednik susreli su se prvi put otkako je Milanović preuzeo vlast. Vučić je o dojmovima i razgovorima bio vrlo kratak.

"Moje mišljenje o odnosima je da su OK i korektni", rekao je za RTL Danas. Rekao je da su on i Milanović kratko razgovarali. Milanović se pak referirao na svađu Srbije i Kosova:

"Razgovarali smo tako jer je trebalo snižavati tonove i s jedne i s druge strane."

Domaćin ovog sastanka trebao je biti francuski predsjednik, Emmanuel Macron, ali je on samit ipak propustio.