PROPALO PREDIZBORNO OBEĆANJE

NIŠTA OD SMANJENJA PLAĆA ZASTUPNIKA: Most tvrdi da su SDP i HDZ zaustavili izmjenu zakona

Iako je Most u predizbornoj kampanji, ali i nakon nje, najavljivao kako će jedna od njihovih prvih incijativa biti prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika kako bi se smanjile plaće saborskih zastupnika, izgleda da od toga ništa.

Kao razlog odustajanja, iz Mosta su optužili SDP, ali i svoje suradnike iz HDZ-a. “Naši kolege zastupnici iz HDZ-a i SDP-a, zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika. Točnije, njih 48. Mi smo obećanje ispunili, tražili izmjenu, međutim previše je čini se “profesionalnih političara” koji nakon isteka mandata očito ne žele dijeliti sudbinu ostalih građana i gubitkom posla uglavnom ostati bez prihoda”, napisali su Mostovci na svojem službenom Facebook profilu. “Svakako ćemo se zalagati da se zakon promijeni za sljedeći saziv Sabora, s obzirom da je to sada nemoguće. A svaki dan cemo podsjećati kolege na naš prijedlog i svaki dan čekati jednog po jednog od tih 48 da odustanu od svog zahtjeva,” stoji u objavi Mosta.

Naši kolege zastupnici iz HDZ – Hrvatska demokratska zajednica i SDP Hrvatske zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona…

Posted by MOST nezavisnih lista on 18. veljače 2016

‘Nećemo odustati’

Ranije danas, potpredsjednik Sabora i član Mosta Robert Podolnjak dao je izjavu za medije o istoj temi. “Naša je namjera bila da zakon ide po hitnom postupku, kroz jedno čitanje, i to odmah nakon davanja povjerenja vladi, kao prva točka.

Predložili smo to u trenutku kada smo smatrali da se zakon može odnositi na sve zastupnike osmog saziva. Da smo ga tada hitno donijeli, ni jedan od novih zastupnika ne bi mogao iskoristiti to pravo, no stav Domoljubne koalicije, ali i drugih stranaka bio je da zakon ne može ići izravno u Sabor, nego da prije toga mora ići na radna tijela, koja tada nisu bila konstituirana”, kazao je Podolnjak, prenosi N1.

Podolnjak je pojasnio kako se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, stoga nema mehanizama kojima bi se spriječilo sadašnje zastupnike da koriste beneficije koje im omogućava postojeći zakon. “Nećemo odustati, ovaj zakon ćemo u svakom slučaju izmijeniti, ali na način da se odnosi na slijedeći saziv”, tvrdi Podolnjak.

Povratak na Net.hr