U Lici niče pravo čudo: 'Napravit ćemo nešto što još nije viđeno'

Teslin grad, mjesto koje će sadržavati muzej posvećen velikom ličkom znanstveniku, njegovoj majci i djedu, zabavni park, razne sportske i zabavne sadržaje, uspinjaču i najveće hrvatsko sanjkalište opremljeno topovima za umjetni snijeg, trebalo bi biti otvoreno u srpnju 2016. godine pokraj Gračaca.

Ideja je to poduzetnika Eduarda Maržića, vlasnika kampa Šimuni, koji je kupio zemlju u mjestu Tomingaj, iz kojega su majka i djed Nikole Tesle, a u kojemu je ovaj veliki znanstvenik proveo dio djetinjstva te je, prema nekima, tamo napravio i prve znanstvene pokuse, piše Novi list.

Gradnja dijela infrastrukture već se intenzivirala te se na dijelu koji je zamišljen kao ‘Patkograd’, mjesto na kojemu će biti umjetno jezero s mnoštvom pataka, već mogu vidjeti prvi obrisi građevina.

Turistička zona

Lokacija je kao turistička zona već upisana u prostorni plan Zadarske županije, a Maržić nam je u kratkom telefonskom razgovoru za Novi list potvrdio da intenzivno rade na projektu te bi u potpunosti trebao zaživjeti kroz šest godina.

“Plan mi je da u roku od šest godina Gračac postane uzor kako da mjesto koje je na rubu postane uspješno. Ljudi od tamo masovno iseljavaju pa bismo taj trend na ovaj način zaustavili. Radovi idu brzim tempom, a napravit ćemo nešto što još nije viđeno”, kazao je.

Veliki muzej posvećen Tesli

Kako smo već spomenuli, u planu je izgradnja i otvaranje velikog muzeja posvećenog Nikoli Tesli.

“Nikola Tesla rodio se na putu od Tomingaja prema Smiljanu, a tamo je živio do pete godine i nakon toga je doselio kod djeda. Tu je i mlinica, a prve eksperimente s vodom napravio je s djedom tu u Tomingaju. Želim napraviti veliki muzej koji je posvećen i njegovoj majci i djedu od kojih je dobio tu znanstvenu crtu, a osim toga, muzej bi bio posvećen i drugim hrvatskim velikanima poput Kravate i Penkale“, kaže Maržić.

Otvorenje na rođendan velikog znanstvenika

Već sada zna se datum otvorenja. To će simbolično biti na rođendan Nikole Tesle, 10. srpnja 2016. godine.

Nataša Turbić, načelnica Općine Gračac, govori kako je u planu gradnja svojevrsnog turističkog naselja na više od 35 hektara zemljišta u Tomingaju te se nada da će to biti zamašnjak u pokretanju gospodarstva ove male ličke općine.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Povratak na Net.hr