NI EPIDEMIJA NIJE SPASILA POLJOPRIVREDU: / Uvoz hrane porastao za 10 posto, proizvođači očajni zbog kvalitete: 'Takvo što mi ne možemo izvesti da damo zabadava'

'To traje već 30-ak godina. Nije to od jučer. Mi nemamo poljoprivrednu strategiju i zato nam se to događa', poručuje vlasnik OPG-a

18.6.2020.
21:09
Play logo

Iako su za vrijeme mjera izolacije domaći OPG-ovi postali prilično popularni, koronakriza nije uspjela ublažiti hrvatsku ovisnost za uvozom hrane i u prva tri mjeseca ove godine uvezli smo čak 10 posto više hrane nego lani.

Kako piše RTL uvezli smo 21 tisuću tona svinjskog mesa u vrijednosti od 58 milijuna eura. Čokolade i proizvoda s kakaom 11 tisuća tona, vrijednih 42 milijuna eura, a uvezli smo i kruha, peciva, kolača i ostalih pekarskih proizvoda 19 tisuća tona, u vrijednosti 40 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda spomenuti jedan paradoks da smo zemlja koja proizvodi u suvišku strateške žitarice, pšenicu i kukuruz, a s druge strane uvozimo ogromne količine proizvoda od brašna i škroba. Samo za ilustraciju, uvozimo smrznutih pekarskih proizvoda u vrijednosti od preko 20 milijuna eura", izjavio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

'To traje 30 godina'

Popuštanjem epidemioloških mjera i otvaranjem trgovačkih centara, uvoz hrane u Hrvatskoj ponovno je u porastu.

"To traje već 30-ak godina. Nije to od jučer. Mi nemamo poljoprivrednu strategiju i zato nam se to događa", poručio je Stjepan Horvat, vlasnik OPG-a. Ističe da se ne protive slobdnoj trgovini u EU, ali traže da se postave jasni kriteriji kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"inspekcije u Ministarstvu pojoprivrede su nas uvjeravali kak je to zdravstveno ispravna hrana, ali kažu nema prvu nego četvrtu kategoriju. Ma gospodo draga, takvo nešto nemojte uvoziti jer mi takvo nešto ne možemo izvesti da damo zabadava", ističe Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak postoji tračajk nade jer u nekim segmentima raste i izvoz pa je Hrvatska je izvezla najviše kukuruza, čokolade i ribe osam posto više u usporedbi s istim razdobljem lani.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo