NEVOLJE NA MORU

NEVJEROJATNA AKCIJA KOD SPLITA: Spasili 16 ljudi s četiri pedaline, odnijela ih jaka bura

Tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana poduzeto je nekoliko akcija spašavanja iz pogibeljnih situacija uzrokovanima nevremenom na moru, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Jučer navečer je 16-godišnjak nazvao 112 i zatražio evakuaciju s mora za sebe i još 15 osoba sa četiri pedaline nad kojima su izgubili nadzor usljed izrazito jakih udara bure 300 metara južno od lukobrana Gradske luke Split.

Spašeno 16 osoba, nitko nije ozlijeđen

Lučka kapetanija Split krenula je u akciju spašavanja zajedno s Lučkom upravom Split. Svih 16 osoba je spašeno i iskrcano u Gradskoj luci. Nitko od njih nije ozlijeđen, no pedaline su ostavljene na moru da plutaju jer ih zbog jakog nevremena nije bilo moguće dotegliti do obale.

Kasnije sinoć je voditelj francuske jedrilice ‘Dico’ pozvao u pomoć. Zbog kvara pogonskog stroja, jedrilica je ostala plutati na moru u blizini Makarske, tijekom jakog nevremena. Na jedrilici je bilo šestero ljudi, od toga dvoje djece. U akciju spašavanja krenuli su iz Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Makarska, a angažirali su i koćaricu kojom je jedrilica uzeta u tegalj i nešto prije 1 sat tijekom noći privezana u luci Makarska.

Dvije obiteljji zapele na moru zbog jake bure

Jutros je dvoje Francuza na kajacima nestalo zbog jake bure. Oni su odveslali iz uvale Ustrine prema Unijama. U potragu su krenuli službenici PP Rijeka, a Francuze su pronašli žive i neozlijeđene. Jedan od njih bio je pothlađen pa ga je po dolasku na obalu pregledala Hitna pomoć.

Na zadarskom području je danas oko 12.40 pokrenuta potraga i akcija spašavanja bračnog para iz Mađarske i njihovo dvoje djece, čiji se gliser zapalio u blizini otoka Maun sa zapadne strane otoka Paga. I oni su pronađeni neozlijeđeni i prevezeni su u mjesni kamp u Šimunima na Pagu.

Ministarstvo upozorava kako je i dalje primjetan značajan broj nezgoda i nesreća na moru koje su djelomično uzrokovane nesmotrenošću i nepripremljenošću nautičara i plovila na vremenske uvjete na moru.

Povratak na Net.hr