Play ponuda

PALE I KAZNENE PRIJAVE? / Obnova na Baniji još uvijek nije pošteno počela, a već su otkrivene nepravilnosti

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iz Ministarstva graditeljstva otkrili su slučajeve u kojima su dva ponuđača prekršila zakone, ali nisu otkrili jesu li protiv njih podnesene kaznene prijave

10.11.2021.
9:26
Nikola Cutuk/PIXSELL
Play ponuda

Od potresa na Baniji prošlo je 11 mjeseci. Obnova kuća, stanova, javnih i gospodarskih objekata nije pošteno ni počela, a već se spominju nezakonitosti, zbog kojih će biti podignute i kaznene prijave. Potvrdio je to nedavno i ministar graditeljstva Darko Horvat, rekavši kako se "u nabavi u segmentu nekonstrukcijske obnove na Baniji otkazuju ugovori i pokreću kaznene prijave protiv onih koji su obnovu radili nezakonito".

Istaknuo je da je to poruka svima koji će sudjelovati u obnovi. "U segmentu nekonstrukcijske obnove i danas ima onih koji su nekvalitetno obnavljali i mi taj trošak nećemo refundirati, poručio je Horvat.

Image
UBRZANJE? /

'Obnovu više neće zaustavljati nesređena dokumentacija': Predviđen je brži način uklanjanja uništenih obiteljskih kuća i zgrada

Image
UBRZANJE? /

'Obnovu više neće zaustavljati nesređena dokumentacija': Predviđen je brži način uklanjanja uništenih obiteljskih kuća i zgrada

Iz Ministarstva, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te Državnog odvjetništva nisu otkrili tko je podnio kaznene prijave, ni protiv koliko tvrtki. Novi list je doznao tek da postoje tvrtke koje ne poštuju dinamiku i kvalitetu radova. Država s takvima raskida ugovore, ali nije jasno podnosi li protiv njih i kaznene prijave.

Otkrivene dvije nepravilnosti

Iz Ministarstva su novinare preusmjerili na Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ali niti oni nisu odgovorili koliko je prijava podneseno, zbog kojih nepravilnosti i koliko je novca potrošeno za sporne radove. Otkrili su tek da jedan izvođač nekonstrukcijske obnove nije poštovao ugovorenu dinamiku i kvalitetu radova. Misterij je i na koliko je objekata taj izvođač radio.

"S obzirom na to da predmetni ugovor u ovom trenutku nije realiziran, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje kao naručitelj, isti će okončati sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, zadržavajući pravo naplate zakonom definiranih ugovornih kazni za nekvalitetno izvedene radove", poručili su iz Ureda i dodali da ponuditelji "moraju biti svjesni i činjenice da se, osim trenutne financijske štete za svoju tvrtku u obliku naplate jamstva, dovode u položaj da dugoročno neće moći sudjelovati u postupcima javne nabave sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi."

No, to nije jedini problem u obnovi na Baniji. Iz Ureda su otkrili slučaj ponuditelja koji je u postupku javne nabave odabran kao najpovoljniji, ali nije pristupio potpisivanju ugovora u zadanom roku. Stoga su aktivirali jamstvo za ozbiljnost ponude u propisanom iznosu.

Horvatova prijetnja?

iz DORH-a poručuju kako ne potvrđuju da su dobili kaznene prijave i ne daju podatke koji su s time povezani. "Državno odvjetništvo ne potvrđuje je li protiv neke osobe podnesena kaznena prijava, budući da su podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe, službena tajna", poručili su iz DORH-a.

Tako ostaje otvoreno pitanje je li ministar Horvat "priprijetio" onima koji su se ogriješili u zakon ili su državne institucije ovoga puta zaista reagirale, kako se ne bi ponovila situacija s poslijeratnom obnovom, koju je nakon 25 godina razotkrio potres na Baniji.

Play ponuda
Play ponuda