OZBILJAN PREKRŠAJ

NEPAMETAN POTEZ ZAGREBAČKOG STUDENTA: Skinuo film na faksu pa se jedva izvukao s javnom opomenom

Student geofizike na zagrebačkom PMF-u, dobio je javnu opomenu koju mu je uručilo stagovno povjerenstvo i to zbog toga što je na fakultetu skinuo sadržaj koji je zaštićen autorskim pravima.

S obzirom na to da je neovlašteno skidanje i distribucija sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravima, kazneno djelo, student druge godine geodezije na PMF-u skinuo je neovlašteno film na fakultetskom računalu, radi čega je bio pred stegovnim povjerenstvom i na kraju zaradio javnu opomenu.

Nakon što je skinuo film CARNET-ova Abuse služba upozorila je fakultet na protuzakonitu radnju na jednom od njihovih računala, pod korisničkim imenom dotičnog studenta, nakon čega je pokrenut stegovni postupak.

S obzirom da je studentu prekršitelju ovo prvi prijestup takve vrste te da je izrazio iskreno kajanje zbog njega, prošao je s javnom opomenom, piše Srednja.hr

Iako se mnogi odluče zanemariti propise koji definiraju neovlašteno skidanje filmova kao kazneno djelo pa protupravno preuzimaju filmove, glazbu i druge sadržaje, znajući da za to nemaju zakonsko uporište, većina ih nikada ne bude kažnjena, no ne i ovaj student.

Povratak na Net.hr