Nekim vozacima se ovi prijedlozi sigurno nece svidjeti

Usprkos tome sto je posljednjih godina ostvareno znatno poboljsanje opceg stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja broja poginulih, Hrvatska je u usporedbi s drugim zemljama EU na zacelju, a potencijal za postizanje boljih rezultata predstavlja i efikasnije rjesavanje problematike sudjelovanja u cestovnom prometu alkoholiziranih vozaca, istaknuto je u cetvrtak na strucnom skupu ‘Sigurnost u prometu’.

Smanjenje dozvoljene koncentracije alkohola u krvi

U predlozenim zakljuccima strucnjaci su istaknuli potrebu smanjenja dozvoljene koncentracije alkohola u krvi vozaca sa postojecih 0,5 promila na 0,2 promila.

Takoder, zalazu se da policija u kontrolama na godisnjoj razini obuhvati minimalno 20 posto vozacke populacije, sto znaci svakog petog vozaca te da se u rjesavanje problema, osim MUP-a, ukljuci i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvo zdravlja, a bilo bi potrebno osnovati i Agenciju za sigurnost cestovnog prometa.

Na ambalazu naljepnice s tekstovima o stetnosti konzumacije alkohola i nespojivosti s voznjom

Zalazu se i za izradu nacionalne strategije za smanjenje drustvene stete uzrokovane konzumacijom alkohola te za kontinuirano provodenje preventivnih kampanja i aktivnosti. Smatraju da bi dobre rezultate dala mjera koja bi obvezivala proizvodace alkoholnih pica da na ambalazu stave odgovarajucu naljepnice s tekstovima o stetnosti konzumacije alkohola i nespojivosti s voznjom.

Tajnik Udruge sigurnost u prometu Georg-Davor Lisicin rekao je da je tijekom 2013. na milijun stanovnika u cestovnom prometu unutar EU smrtno stradale 52 osobe – i to je prosjek EU, dok je u Hrvatskoj u 2013. smrtno stradalo 86 osoba. Rekao je da je na celu te ljestvice Svedska sa 28 smrtno stradalih osoba na milijun stanovnika, Velika Britanija sa 29, Danska sa 34 smrtno stradale osobe na milijun stanovnika.

Darko Grac iz MUP-ove Sluzbe za sigurnost cestovnog prometa rekao je da je u 11 mjeseci ove godine evidentirano smanjenje broja poginulih za 50 osoba ili 15 posto manje u odnosu na pokazatelje iz prosle godine.

Svaka cetvrta osoba poginula u nesreci koju je skrivio alkoholizirani vozac

Sto se tice broja prometnih nesreca koje su skrivili alkoholizirani vozaci u posljednjih pet godine, Grac je rekao da je svaka cetvrta osoba poginula u nesreci koju je skrivio alkoholizirani vozac, svaka cetvrta osoba je zadobila teske tjelesne ozljede, dok je svaka peta osoba zadobila lakse tjelesne ozljede.

Grac je rekao da su u 2013. alkoholizirani vozaci skrivili svaku osmu prometnu nesrecu ili 4.451 prometnu nesrecu, od ukupno njih 34.021. Dodao je da je u prometnim nesrecama koje su skrivili alkoholizirani vozaci poginula 71 osoba, 582 su tesko, a 2.062 osobe su lakse ozlijedene. Istaknuo je da je u 2013. doslo do znacajnog poboljsanja stanja sigurnosti jer u MUP-u evidentiraju manji broj prometnih nesreca za 13 posto, manji broj poginulih osoba za 38 posto, manji broj tesko ozlijedenih za 22 posto, te manji broj lako ozlijedenih za 15,9 posto. Naglasio je da su takvi trendovi nastavljeni i u prvih jedanaest mjeseci ove godine.

Nadzor u prosincu pojacan

Grac je najavio da ce MUP u cilju daljnjeg poboljsanja sigurnosti prometa na cestama ali i opcenito suzbijanja alkoholiziranosti vozaca u prometu, tijekom prosinca nastaviti s akcijama pojacane provjere na alkoholiziranost vozaca.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr