Obrana se rugala žrtvi

‘ŽENSKI MOZAK JE HENDIKEPIRAN’: Zagrebački sudac šokirao obrazloženjem presude

Sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Nenad Lukić osudio je muškarca na godinu dana zatvora zbog prijetnje bivšoj izvanbračnoj supruzi.

No obrazloženje presude šokiralo je sve – od odvjetnika, do pravobraniteljice.

“Pokazalo se da je ženski mozak ponešto hendikepiran (…) s obzirom na veću mogućnost vremenske dezorijentacije, što je više došlo do izražaja u konkretnoj situaciji…” stoji između ostalog u obrazloženju, prenosi 24sata. Žena je sudu priznala da ima problema sa snalaženjem u prostoru, a obrana supruga tome se rugala.

“Htio sam pokazati da sud brine o pravima žrtve” objasnio je svoje obrazloženje sudac Lukić te dodao da nikog nije htio diskriminirati.

Pravobraniteljica u šoku

Brojni pravni stručnjaci kažu da se u sudskoj praksi dosad nisu susreli ni s čim sličnim te da je pseudoznanstvena analiza u odluci neprihvatljiva. Drugi kažu da se u taj dio sudac nije smio petljati.

Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova nije mogla vjerovati da jedan sudac ovako obrazlaže presudu.

“Ovo spada u rubriku najvećih gluposti hrvatskog pravosuđa. Pitam se je li ovo slika našeg pravosuđa i ima li itko tko tim sucima može bilo što reći. Obrazloženje je nebulozno” šokirana je Sobol.

“Ne možemo definirati muški ili ženski mozak kao hendikepiran. Paušalno i nedovoljno specifično referiranje na ‘naučno potvrđene’ činjenice, posebice od stručnjaka kojima ta materija nije dio struke, može imati negativne posljedice. Osobito ako postoji namjera za nedobronamjernim korištenjem takvih referenci za diskriminaciju određenih društvenih skupina – komentirala je Senka Sekulić-Rebić, psihologinja u Udruzi B.a.b.e.

U Udruzi hrvatskih sudaca obrazloženje nisu željeli komentirati.

“Kao sudac ne mogu i ne smijem komentirati presude drugih kolega, pogotovo kad su nepravmoćne” odgovorio je predsjednik Đuro Sessa.

Povratak na Net.hr