NE BIRAJU SE SREDSTVA: / Izvlači se teška artiljerija: ‘Političari koji se hoće baviti politikom na Balkanu, moraju biti spremni za to’

'U Splitu je neka vrsta trećeg svjetskog rata, dodaje, ima mnogo kandidata, razlike u rejtinzima su male'

12.5.2021.
9:37
Milan Sabic/PIXSELL

Komunikacijska stručnjakinja Nikolina Borčić, stručnjak za politički marketing Gordan Turković i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrić za Hrvatski radio komentirale su žestoki završni tjedan kampanje uoči lokalnih izbora.

Borčić smatra da će izlaznost biti ključna, nada se da su građani svjesni da političari na lokalnim razinama uistinu utječu na njihov život i da će pasivnost prijeći u aktivnost.

‘Može mobilizirati i dio građana koji vjeruje u promjene, ali i dio onog dijela građana koji se boji tih promjena. Rezultat drugog kruga je neizvjestan, ali i sam ulazak drugog protukandidata. Rijeka će biti zanimljiva, kako će izgledati drugi krug. Moglo bi doći do promjene’, dodala je.

Turković se osvrnuo na situaciju u četiri najveća grada. Za Osijek smatra da se čini da će Ivan Radić, kandidat HDZ-a, doći na vlast, a to znači da će HDZ prvi put u tom gradu osvojiti vlast. Za Zagreb kaže da će biti zanimljivo tko će doći u drugi krug. Što se tiče Rijeke, smatra da će biti napeto između Marka Filipovića i dr. Davora Štimca. U Splitu je neka vrsta trećeg svjetskog rata, dodaje, ima mnogo kandidata, razlike u rejtinzima su male, a vodeći trojac su Željko Kerum, Ivica Puljak i Vice Mihanović – riječ je o lošoj kampanji kako njih troje, tako i njihovih protukandidata.

Lovrin je govorila o prljavoj kampanji, kada se neke protukandidate pokušava ocrniti plakatima.

‘Mi ne možemo puno u smislu sankcioniranja i procjenjivanja (…) Radi se o instruktivnoj normi, ona ne predviđa nikakvu sankciju. Povjerenstva mogu upozoriti izborne sudionike da se pridržavaju općih, etičkih pravila’, rekla je Lovrin.

Borčić je rekla kako se često ide poniziti vjerodostojnost protukandidata, bilo je pitanje vjere, nacionalnosti, a to govori da kandidatima nije dovoljno stalo riješiti izazove u gradu, ali i mi, građani, tonemo u kulturu ogorčenja.

‘Političari koji se hoće baviti politikom na Balkanu, moraju biti spremni za to’, rekao je Turković.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali