'IMAMO NAJBRŽI RAST ZARAŽENIH U EU'; Luetić: / 'Ako pogledamo trend, izgledno je da ćemo doseći i više od 4000 novozaraženih'

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić, komentirao je dug veledrogerijama, ali i epidemiološku situaciju u zemlji

31.3.2021.
10:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić, komentirao je dug veledrogerijama, za koji tvrdi da zabrinjava i pacijente i liječnike. Naime, neprihvatljiva je čak i hipotetska situacija da se pacijentima ne može pružiti potrebna terapija.

'Dug veledrogerijama nije nešto novo'

"Dug nije nešto novo. Desetljećima postoje značajni dugovi u zdravstvu što govori o nesrazmjeru prihoda i rashoda. Sad je interval eskalacije krize s dugom, prijetnje blokadom i blokada sve kraći. Mislim da je trenutna situacija intenzivirana koronakrizom u smislu povećane potrošnje i smanjenog prihoda, odnosno davanja za zdravstvo", rekao je Luetić na N1.

Pritom je dodatan faktor zbog kojeg bismo trebali biti zabrinuti i to što bolnice nemaju velike zalihe lijekova.

"Bolnice imaju određene zalihe, no one nisu velike i dugoročne, broje se na razini dana, eventualno koji tjedan. Već danas na najavljenom sastanku nadam se da će Vlada i veledrogerije postići sporazum i da će se isporuka lijekova nastaviti. Očito trebamo naći bolji način financiranja zdravstva. Pitanje je je li održiv ovaj Bismarckov model u kojem 30 posto građana iz plaća izdvaja za sustav zdravstva, a 100 posto građana ima zajamčene zdravstvene usluge. Trebamo to redefinirati da se i iz proračuna izdvaja na godišnjoj razini veća količina novca. Potrebna je i racionalizacija da sustav s obje strane bude što balansiraniji. Po glavi zaposlenika izdvajamo možda u najvećem postotku, a zaposlenih u odnosu na broj osiguranih je malo, 30 posto", pojasnio je Luetić.

Nema prostora za reforme

No, sustav tako funkcionira desetljećima, a pandemija koronavirusa nije ostavila manevarski prostor za reforme. Luetić kaže da se s time moglo početi još 2014.

"Govoreći o trenutnoj situaciji, ministar sigurno nije imao primjereno vrijeme da se bavi reformama zdravstva zbog pandemije. Ako se vratimo u 2014., kad je Sabor usvojio plan razvoja bolnica, da je to usvojeno za vrijeme vlade lijevog centra, taj plan je usvojen bez ijednog glasa protiv. No, na njegovu implementaciju u proteklih šest, sedam godina prije korone nije učinjeno ništa. To je dokaz koliko reforme ostaju mrtvo slovo na papiru", rekao je Luetić te dodao da je između četiri i pet tisuća liječnika tužilo ustanove zbog neplaćenih prekovremenih sati. Dug se i ovdje popeo na milijardu kuna.

Odraz situacije otprije dva-tri tjedna

Potom se šef HLK-a osvrnuo i na epidemiološku situaciju u zemlji. Naglasio je kako "bez sumnje svjedočimo trećem valu". "Posebno zabrinjava da Hrvatska sad na bazi dvotjedne i tjedne incidencije ima najbrži rast novozaraženih u EU, a to ćemo za koji tjedan vidjeti u bolnicama. Primjerice danas u odnosu na prije četiri tjedna imamo gotovo dvostruko više pacijenata na respiratorima, gotovo 60% više pacijenata je u bolnicama, a tek smo prije koji dan dosegli razinu od 1.000 novozaraženih na dnevnoj bazi", rekao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sadašnje brojke su posljedica zaraze otprije dva ili tri tjedna, upozorava Luetić, a tada je epidemiološka slika bila povoljnija.

"Danas ćemo vjerojatno svjedočiti broju od 2000 i više zaraženih, a u bolnicama ćemo tu sliku vidjeti kroz dva tjedna. Ako pogledamo trend rasta zadnja četiri tjedna, izgledno je da će brojevi doseći i više od 4000. Hoće li se to dogoditi, ovisi o svima nama. Ako dosegnemo takve brojeve, vjerojatno ćemo u bolnicama opet imati velik broj hospitaliziranih, vratiti se raditi na covid odjele, a čini se da će biti potrebe za tim", upozorava Luetić.

Smatra da terase ugostiteljskih objekata nisu problem.

"No, svaki pojačani kontakt u situaciji bujanja epidemije je rizičan pa i svako komuniciranje među ljudima. Dobro je što dolaze školski praznici, treba promisliti o prelasku na model C jer je tu najviše grupiranja u zatvorenom prostoru", poručio je.

Cijepljenje je važno

Napominje koliko je važno cjepivo. "To pokazuje jučerašnji podatak da u Londonu u 24 sata nije umrla nijedna osoba od covida. To je grad s više od pet ili šest milijuna ljudi, svaki dan ima visok broj umrlih, a jučer nijednog. Na britanskim TV kanalima vrti se u kutu brojač cijepljenih osoba, jučer je bio 58 posto odraslih građana Velike Britanije i to jasno pokazuje koliko je važno. Podaci iz Izraela, SAD-a, Velike Britanije pokazuju da cijepljenje dovodi do smanjenog broja zaraženih."

Zadovoljan je procijepljenošću domaćih liječnika koja u nekim bolnicama iznosi i 90 posto. "Za ostale zdravstvene radnike to se još ne može reći, no nadam se da ćemo s vremenom vidjeti sve veću cijepljenost i medicinskih sestara i drugih", zaključio je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali