VIŠE NEMA OGRANIČENJA

NAJBRŽE RASTUĆE DRVO NA SVIJETU STIŽE U HRVATSKU: Biljka budućnosti zamijenit će dalmatinske maslinike i vinograde

Ministarstvo poljoprivrede revidiralo je svoj stav o uzgoju Paulovnije, te se od sada, ovo drvo budućnosti, može koristiti u šumarstvu, odnosno uzgajati u šumama.

Višemjesečne rasprave i pregovori o prednostima koje donosi sadnja najbrže rastućeg drva na svijetu, paulovnije, urodile su plodom pa je postignut dogovor između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša i prorode, čime su otklonjene sve prepreke za sadnju paulovnije u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

DOBAR BIZNIS U HRVATSKOJ: Sadnja paulovnije donosi brzu i veliku zaradu

Drvo Feniks

Paulovnija, kinesko carsko drvo, najbrže rastuće stablo na planetu, drvo feniks, kako ga mnogi zovu, može se slobodno saditi po Hrvatskoj. Ministarstvo poljoprivrede, koje je najprije donijelo odluku da Paulovniju nije moguće koristiti u šumarstvu, sada je potpuno legaliziralo njezinu sadnju.

Tako su se brojni građani Hrvatske, koji su do sada poluilegalno podizali plantaže paulovnije ili pak sadili paulovniju u svom dvorištu samo za hladovinu, riješili muka i strahova da će im inspekcijske službe zakucati na vrata jer imaju biljku izrazito velikih listova koja brzo raste čak metar na mjesec.

Raste do 20 metara

Paulovnija je listopadno drvo iz porodice Paulowniaceae koje raste u središnjoj i zapadnoj Kini, a raste izuzetno brzo. Stabla paulovnije mogu narasti i do dvadeset metara visine, s promjerom debla oko jedan metar.

U Hrvatskoj bi mogla imati široku primjenu, od drva za ogrjev do izrade greda, drvne građe, namještaja, pa čak i mrtvačkih kovčega. Paulovnija, koja se još uvijek intenzivnije sadi samo u kontinentalnoj Hrvatskoj, u sljedećih pet do deset godina mogla bi zaživjeti i u Dalmaciji te zamijeniti dalmatinske maslinike i vinograde.

Odgovara joj upravo kamenita podloga uz sustavno navodnjavanje, posebno u prvoj godini dok razvije korijen do dovoljne dubine. Zemljište na kojem paulovnija raste mora biti propusno. Voda se ne smije duže zadržavati u nasadima pa su pjeskovita i ocjedita tla svakako pogodna za podizanje plantaža paulovnije.

Postiže visoku cijenu

U Hrvatskoj je dopuštena sadnja samo sadnica i sjemena nabavljenog kod ovlaštenih proizvođača, odnosno ovlaštenih tvrtki s područja Republike Hrvatske.

Cijena kubičnog metra paulovnije na svjetskim burzama iznosi fantastičnih tisuću američkih dolara, što je puno više negoli u najboljim godinama mogu donijeti maslina, loza, smokva ili drugo voće. Upravo jedno stablo paulovnije može dati kubik drva ili drvne građe, nakon osam godina uzgoja. Na tisuću kvadrata zemljišta, koje čak ne mora biti ni obrađeno, stane šezdesetak sadnica, a ukupno početno ulaganje je teko nešto više od tisuću kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Povratak na Net.hr