'POČINILI' KAZNENO DJELO

NADAHNUTA RASPRAVA O AUTORSKIM PRAVIMA: Bunjac ‘pjevao’ Ustani bane Jelačiću!, Culej citirao stihove iz Biblije

Tijekom današnje saborske rasprave o izmjenama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima nazočne su opet zabavljali Branimir Bunjac i Stevo Culej.

Bunjac je u ime Kluba Živog zida i Snage citirao stihove poznate hrvatske budnice.

“Ustani bane, Hrvatska te zove, zove, ustani bane Jelačiću!”, odrecitirao je i rekao da je time upravo učinio kazneno djelo jer je kolegama priopćio tradicijsko djelo bez dopuštenja zakonodavstva. Istaknuo je kako se zakon čije su izmjene danas na dnevnom redu primjenjuje na apsurdan način.

“Imamo udrugu građana koja je dobila javne ovlasti i koja je u klasičnom sukobu interesa: primjenjuje zakon na način da sama sebi određuje pravila i tarife naplate autorskih prava. Ljudi se doslovce boje recitirati, zapjevati, još malo pa će se sankcionirati i pjevanje pod tušem. Želi se naplatiti kazna vrtićkoj djeci za izvođenje par pjesmica! Naplaćuju se i kazne za ples!”

Rekao je i da je vlasnik jednog međimurskog OPG-a zbog pjevanja na proslavi Nove godine dobio kaznu od nekoliko tisuća kuna.

Željko Jovanović rekao je da Bunjac ne može dobiti vjerodostojan odgovor na svoja pitanja od ministarstva kojem je na čelu čovjek koji je kršio autorska prava. Bunjac je kazao da niti je Živi zid niti on osobno glasovao za ovog ministra i kad se pokrene izglasavanje povjerenja oni će glasovati za njegovu smjenu.

Kazao je kako se Ustavom jamči sloboda govora i javnog nastupa.

“Moramo li mi sada otići na YouTube i obrisati sve amaterske snimke KUD-ova i rođendanskih proslava? Slažem se da ako postoji bilo kakva komercijalna upotreba, tada se naravno mogu naplatiti autorska prava. Koliko je meni poznato, autorska prava traju 70 godina, a tada postaju javno dobro. Danas netko pod zaštitom vrlo visoke politike na tome dobro zarađuje.”

Stevo Culej citirao je niz stihova iz Biblije i iz tradicijskih pjesama te istaknuo bivšeg predsjednika Ivu Josipovića kao osobu koja ima najviše koristi od naplate autorskih naknada.

“On je slušaniji tri puta i od Thompsona! Tko će platiti našim slavonskim bećarima!”

Povratak na Net.hr