NIŽE STOPE PDV-a

NACIONALNA UDRUGA UGOSTITELJA: ‘Blokirano je 8900 ugostiteljskih subjekata, što je 42 posto sektora’

“Kad otvoriš lokal, treba ti jedna godina da navikneš mušterije da ti dođu u prostor”, rekla je Troskot

Žaklina Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja komentirala je prvih tjedan dana “kave za van” i prvu godinu poslovanja u pandemiji covida-19.

“Prema našoj evidenciji, odnosno informacijama, otvorila je tek jedna trećina lokala, a isplativost je nekih pet posto prihoda koji su uprihodili kolege”, kazala je Troskot za N1.

“Ja jesam otvorila već prije”, potvrdila je, “jer moja glavna djelatnost je slastičarstvo, najviše zato da moji kupci imaju mogućnosti podići tortu za doma.”

STOŽER IPAK POPUŠTA MJERE? Navodno se za dva tjedna otvaraju se terase kafića i sajmovi u cijeloj Hrvatskoj

Niže stope PDV-a

“Kad otvoriš lokal, treba ti jedna godina da navikneš mušterije da ti dođu u prostor”, dodala je kao problem i činjenicu da građani tijekom lockdowna gube naviku posjećivanja ugostiteljskih objekata.

Odgovarajući kako stoje s kvalitetnim radnicima kazala je da je to problem koji su imali i prije koronakrize:

“Zasigurno ćemo ga imati i kad se tržište opet normalizira.”

Trenutno su, kazala je, u pregovorima s resornim ministarstvom oko niže stope PDV-a. Rekla je da nije riječ o malom sektoru, da zapošljavaju puno ljudi, da nastoje postići to da se prodaja kave, vina, piva i bezalkoholnih pića snizi na PDV od 13 posto.

HRVATSKA ODBROJAVA: Sve se glasnije spominje datum kada bi mjere mogle popustiti, a upravo zbog toga Istra je zaratila sa Zagrebom

Otvaranje terasa nije uvijek korisno

“1100 objekata iz našeg sektora je trajno zatvoreno, što je enorman broj. 8900 objekata iz ugostiteljstva je blokirano, što čini 42 posto našeg sektora. Znači, mi zaista plešemo na rubu ako nismo već i prešli taj rub. Brojke su zaista zabrinjavajuće. Ako ne počnemo s Vladom pomagati tom sektoru, ući će se u fazu masovnih covid stečajeva”, rekla je.

Na kraju je dodala i da otvaranje terasa samo po sebi nije uvijek jednako korisno za posao:

“Ako imate -7°C, kao neku večer, teško je zamisliti da sjednete na terasu i večerate.”

Povratak na Net.hr