HRVATSKA ODBROJAVA: / Sve se glasnije spominje datum kada bi mjere mogle popustiti, a upravo zbog toga Istra je zaratila sa Zagrebom

Image

Ugostitelji će 1.

17.2.2021.
18:00
VOYO logo

Jedno popuštanje protuepidemijskih mjera tek je stupilo na snagu, a već se govori o novom. Od ovog ponedjeljka otvorene su teretane, fitness-centri, kladionice, kasina, a ugostiteljima se Vlada tek djelomično smilovala omogućivši im prodaju kave i drugih napitaka "za van". Ugostitelji su dosad bili među najglasnijim kritičarima nesrazmjernih protuepidemijskih mjera tvrdeći da su diskriminirani u odnosu na druge djelatnosti, poput pekaranica, kioska i benzinskih postaja koje su svo vrijeme otvoreni i mogu prodavati "kavu za van".

Nakon što je od ponedjeljka isto omogućeno i ugostiteljima, oni se sada žale da su im prihodi od prodaje napitaka "za van" beznačajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BUJAS O RELAKSACIJI MJERA: /

'Na minus 1, po buri, tko će ići po coffee to go kada istu tu možete popiti u trgovačkom centru'

Image
BUJAS O RELAKSACIJI MJERA: /

'Na minus 1, po buri, tko će ići po coffee to go kada istu tu možete popiti u trgovačkom centru'

Od 1. ožujka 'otključavanje' terasa i sajmova?

Priča oko preotuepidemijskih mjera već neko vrijeme se najviše vrti oko kafića i drugih ugostiteljskih objekata, koji su zatvoreni za goste još od 28. studenoga kada je Hrvatska ušla u drugo "zaključavanje". A s obzirom na povoljn(ij)u epidemiološku sliku - po stopi novozaraženih među testiranima Hrvatska je trenutno među tri najbolje države u Europi -može se očekivati da će prilikom sljedeće revizije epidemioloških mjera uoči 1. ožujka Vlada i Nacionalni stožer još za korak izaći u susret ugostiteljima te još nekima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome je jučer, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, pisao Jutarnji list objavivši da bi od 1. ožujka mogle biti otvorene terase ugostiteljskih objekata te omogućeno održavanje sajmova na otvorenom na području cijele države. Koplja se, kako piše Jutarnji list, još lome oko aktivnosti u zatvorenim prostorima - od kafića do sportskih dvorana.

Image
Image

26.01.2021., Sibenik - Vlasnici zatvorenih kafica i restorana iscekuju novo popustanje mjera stozera civilne zastite. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Plenković i Božinović: Politikantske poruke iz Istre

Da će pritisak na Vladu i Stožer, barem što se tiče ugostiteljskih djelatnosti, i dalje biti velik pokazalo se jučer kada je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac najavio da ondje namjeravaju 1. ožujka dopustiti otvaranje terasa ugostiteljskih objekata. Premijeru Andreju Plenkoviću i šefu Nacionalnog stožera Davoru Božinoviću poruka iz Istre nije se nimalo svidjela, a protumačili su je kao politikantsko soliranje i smjestili je u kontekst lokalnih izbora u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako u Istri mogu to tražiti jer županijski stožeri mogu donositi samo mjere strože od onih koje donosi Nacionalni. Zato mi se ovo čini samo kao politizacija", rekao je Plenković. Božinović je, pak, kazao kako "epidemija nije nešto na čemu se bildaju mišići pred lokalne izbore".

Sam Kozlevac u svemu ne vidi ništa sporno ni politikantsko. “Mi u Istri već 12 mjeseci radimo principijelno te isključivo donosimo odluke temeljene na struci i javno komuniciramo. Tako radimo i sada. Održali smo sastanak s institucijama, obrtničkom komorom i Cehom ugostitelja, razgovarali smo i uvažili njihove zahtjeve", kazao je za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne možemo danas znati kako će biti 28. veljače'

Božinović se i na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera osvrnuo na popuštanje mjera rekavši kako su o tome već "sve iskomunicirali".

"Mi smo danas drugi, treći dan nakon što smo krenuli s novim mjerama i sada moramo vidjeti hoće li to imati utjecaj na epidemiološku sliku. Još uvijek možemo govoriti o blagom padu i nadamo se da ćemo svi skupa uspjeti održavati pad. To nam otvara mogućnosti da razmišljamo o novim mjerama. (...) Ne možemo znati danas kakva će situacija biti 28. veljače. Mi ćemo pred 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo o tome možemo li i što dalje popuštati. Nećemo morati razmišljati o zaoštravanju ako se ovako nastavi", kazao je Božinović ponovivši da Hrvatska ima najblaže protuepidemijske mjere u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

16.02.2021., Pula - Odrzana je 28. sjednica Stozera civilne zastite Istarske zupanije. Nakon sjednice Nacelnik Stozera civilne zastite Istarske zupanije Dino Kozlevac dao je izjavu za medije.

Treba misliti i na kampanju za lokalne izbore

No, mnogima to ne znači mnogo, ponajviše ugostiteljima i drugim poduzetnicima kojima je epidemija Covida-19 u Hrvatskoj nanijela goleme poslovne štete i gubitke. Ne čudi stoga pritisak i nezadovoljstvo koji, za razliku od epidemiologa, političari moraju slušati drugačijim ušima.

Ugostitelji će 1. ožujka brojati čak 93 dana obustave normalnog rada u nizu i vjerojatno će tada, pod uvjetom da se povoljna epidemiološka slika u međuvremenu ne pokvari, Vlada i Stožer dodatno popustiti mjere. Otvaranje ugostiteljskih terasa i dozvola organiziranja sajmova na otvorenom bili bi logičan i oprezan korak u tom smjeru. Pritom će, štogod Plenković i Božinović govorili o "politikantstvu", daljnje popuštanje mjera sigurno ovisiti i o kampanji za lokalne izbore, a ne samo o epidemiološkoj situaciji i dinamici procijepljivanja stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo