Play ponuda

STIŽU VELIKE PROMJENE ZA TRGOVCE / Vlada zabranjuje trgovinama rad nedjeljom! Model kreće 1. srpnja, a neće smjeti raditi ni pekarnice

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote je 90 sati'

23.2.2023.
10:51
Davorin Visnjic/PIXSELL
Play ponuda

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vlade gdje je prihvaćen Zakon o trgovini.

"Želim naglasiti da ćemo danas na sjednici Vlade imati konačan Zakon o trgovini koji se tiče rada nedjeljom. Model je takav da će biti 16 radnih nedjelja i mislim da je to dobar balans", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Zakon o trgovini kreće 1. srpnja

"Trgovine su zatvorene nedjeljom, kao i blagdanima. Tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote je 90 sati. Neke iznimke će raditi nedjeljom, a iz te iznimke su maknute pekarnice", kazao je ministar Davor Filipović. Ovaj Zakon obuhvaća 16 radnih nedjelja i krenuo bi od 1. srpnja ove godine.

Pekarnice će biti zatvorene nedjeljom

Nakon toga je objavljen i službeni dokument Zakona o trgovini. Vlada se odlučila skroz zabraniti rad pekarnica nedjeljom i blagdanima. U prvoj verziji koja je prošla saborsku raspravu, specijaliziranim trgovinama kruha i pekarskih proizvoda bilo je dopušteno nedjeljom i blagdanima raditi od sedam do 13 sati, a sada je ta iznimka maknuta iz konačnog prijedloga zakona, pa će i pekarnice u pravilu biti zatvorene nedjeljom. Odnosno, moći će raditi kao i druge trgovine 16 nedjelja u godini po svom izboru.

"Radno vrijeme u trgovinama regulira se na način da su nedjeljom i blagdanom zatvorene, a ovim konačnim prijedlogom zakona predlaže se da 16 nedjelja u cijeloj godini bude radnih. Tu smo u odnosu na prvo čitanje zakona, makli iz izuzetaka koji su predviđeni pekarnice - iz razloga što smo slušali i sve rasprave koje su bile na odborima u Hrvatskom Saboru, ali i nakon konzultacija s određenim pravnim stručnjacima", rekao je ministar Filipović nakon sjednice.

Play ponuda
Play ponuda