Vlada donijela dvije vrlo važne odluke za Hrvatsku

Na prvoj sjednici Vlade u 2015. odlučivalo se o dvije vrlo važne stvari – dozvolama za eksploataciju Jadrana i Imunološkom zavodu.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku s kojih će pet tvrtki pregovarati o koncesijama za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu. Ugovori bi trebali biti potpisani potkraj ožujka.

Prva sjednica Vlade u 2015. – o dozvolama za eksploataciju Jadrana i Imunološkom zavodu

Početna cijena dionice Imunološkog 49 kuna

Donesena je i odluka o početnoj cijeni i javnom prikupljanju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda. Nakon kratkog pregleda povijesti problema Zavoda, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da su primili osam pisama namjere, te da je početna cijene dionice 49 kuna i 30 lipa.

Investitor mora osigurati i da se proizvodnja trajno održava na teritoriju Hrvatske, kao i da se proizvodnja krvnih derivata iz ljudske plazme osigura isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog podrijetla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.

Imunološki zavod strateški je važna tvrtka u kojoj je zbog financijskih problema prestala proizvodnja cjepiva i krvnih pripravaka, a radnicima su kasnile plaće zbog kojih su i svakodnevno štrajkali po jedan sat.

Povratak na Net.hr