UDAR NA SIROTINJU

NIŠTA OD VEĆIH PLAĆA? Most bi mogao stopirati poreznu reformu, nešto im jednostavno previše smeta

Porezna reforma, onako kako su zamislili u HDZ-u, zbog koalicijskog partnera Mosta teško će stupiti na snagu s prvim danom sljedeće godine.

Iako je premijer Andrej Plenković prilikom posjeta Mostaru izjavio da je porezna reforma načelno usuglašena s partnerima, u Mostu smatraju da prijedlog iste, koji je iznio ministar financija Zdravko Marić, treba doraditi kako bi postigao bolje učinke, piše Večernji list.

PRVA SJEDNICA NOVE VLADE: Predstavljena velika reforma poreznog sustava, pogledajte što se sve mijenja!

Podržavaju reformu, ali imaju mnogo primjedbi

Most načelno podržava reformu, no uputit će primjedbe na nju, navodno ne baš malobrojne, koje će najprije predstaviti partnerima iz HDZ-a. Već je poznato da se ne slažu s povećanjem PDV-a u ugostiteljstvu te poskupljenjem lijekova, kruha i mlijeka, kao i predloženim načinom oporezivanja plaća.

“Naši stručnjaci analiziraju predložene mjere, nakon čega ćemo primjedbe službeno iznijeti HDZ-u. Kao saborski zastupnik, mogu reći da me zanimaju učinci koje će reforma imati na najnerazvijenije lokalne samouprave u RH, hoće li se poticati poduzetništvo i poljoprivreda u zaostalim krajevima Like, Gorskog kotara, Slavonije i Dalmacije i sprječavati iseljavanje, što smo obećavali. Smatram da se porez na dobit u tim krajevima mora smanjiti kako bismo poticali poduzetnike da pokreću tvrtke u tim područjima”, kazao je Mostov saborski zastupnik Miro Bulj.

Kaže da mu nije prihvatljivo da se najniže plaće i mirovine uopće neće povećati, dok će one najveće najviše rasti.

“Nije mi drago da sirotinja ne dobije ništa. Neprihvatljivo mi je da se povećaju plaće saborskim zastupnicima i dužnosnicima u vremenu dok hrvatski umirovljenici kopaju po kontejnerima. Mi moramo iz tog povećanja biti izuzeti”, kazao je Bulj.

POREZNA REFORMA PLAĆE DIŽE I ZASTUPNICIMA! S takvom povišicom mogu izostati i petkom!

“Sirotinju rasteretiti i povećati najniža primanja”

Bulju, primjerice, smeta što se najavljuje poskupljenje školskih udžbenika, čime bi razlika između nerazvijenih krajeva i Grada Zagreba postala još veća. Kao pozitivan dio najavljenih reformi ističe rasterećenje poljoprivrednika na repromaterijal.

S druge strane, Bulj smatra da treba naći model kako ne bi došlo do poskupljenja osnovnih namirnica poput kruha, šećera i mlijeka. Stoga je skloniji većem oporezivanju cigareta, alkohola i luksuza.

“Sve treba detaljno analizirati i vidjeti tko će najviše profitirati, a tko će platiti cijenu reforme. To nikako ne smiju biti najsiromašnije obitelji. Sirotinju treba rasteretiti, povećati najniža primanja i tako pokrenuti potrošnju. Imamo Ministarstvo demografije i sve reforme moraju biti usmjerene povećanju nataliteta i opstanku na ovim područjima, a porezna reforma jedna je od ključnih poluga za pokretanje gospodarstva i stvaranje uvjeta za dobar život”, kazao je Bulj.

‘NE, JA NISAM SUPERHIK!’ Ministar financija pokušao objasniti sve kontroverze velike porezne reforme

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr