POSAO TEŽAK 207 MILIJUNA

MORH DONIO NEOČEKIVANU ODLUKU: Remont deset vojnih helikoptera bit će obavljen u Rusiji

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske donijelo je odluku gdje će obaviti skupi remont deset vojnih helikoptera.

“Odabrana je ponuda ponuditelja koji je dokazao sposobnost za izvršenje predmeta nabave sukladno tehničkoj specifikaciji i iskazao prihvatljivu cijenu u okvirima odobrenih financijskih sredstava. Za predmetnu uslugu planirano je ukupno 207 milijuna kn, a za završetak remonta sukladno pregovorima planirano je 20 mjeseci”, stoji u priopćenju iz MORH-a.

Na natječaj se javili i Ukrajinici i Slovaci

Iako se u priopćenju MORH-a ne spominje čija je ponuda izabrana, RTL neslužbeno doznaje da je remont deset vojnih helikoptera povjeren Rusiji. Osim Rusa, na MORH-ov natječaj javili su se i Ukrajinci te Slovaci.

“Hrvatska treba gledati svoj interes bez obzira na naše saveznike iz NATO-a. Ovo su helikopteri koji prvi put idu na remont i bilo bi logično da ih remontira zavod koji ima certifikat proizvođača”, kazao je za RTL  Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

DOBAR POSAO? Rusi Hrvatskoj nude izgradnju EU centra za remont helikoptera

NATO: To je unutarnja stvar svake države-članice

Iz NATO-a su o odluci Hrvatske da servis helikoptera povjeri Rusiji kratko odgovorili da je takva odluka stvar svake države zasebno.

Vijni analitičar Igor Tabak smatra, pak, da je takva odluka loša.

“Izgleda da se preferiralo rusku stranu, a to je loše budući da Hrvatska već mjesecima i godinama priča o želji za okretanjem na zapad. Postojale su navodno opcije koje bi to zaobišle, ali su navodno u nekim slučajevima bile vrlo površno pogledane”, tvrdi Tabak.

GAĐANJE I RAKETIRANJE U SLUNJU: Moćni Kiowa helikopteri Hrvatske vojske dokazali se i u noćnim uvjetima

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr