U Petrinji će svakoga dana u 12 sati i 19 minuta zazvoniti crkvena zvona kako kao podsjetila na razoran potres i tragediju koju je izazvao. "Bit će to jedan podsjetnik da je život prolazan i da smo kao ljudi često slabi pred prirodom. Naš narod pokazao je da je solidaran, da je u zajedništvu, u milosrđu, ljubavi", rekao je za HRT velečasni Josip Samaržija, župnik Župe sv. Lovre u Petrinji.

Međutim, nisu svi oduševljeni ovom inicijativom. Ogorčena Petrinjka javila se Indexu kojoj ideja uopće nije razumljiva. "Jučer sam pročitala vijest kako će zvona crkve sv. Lovre zvoniti svakog dana kao podsjetnik na tragediju. Ne razumijem odakle ta ideja da bi nekoga trebalo podsjećati na potres, posljedice potresa su vidljive gdje god se okreneš. Ljudima zaista u ovom trenutku ne treba nešto što će dodatno 'usidriti' traumu. Crkva ionako zvoni u podne, čemu još i ovo? Ne razumijem", poručila je.

Više štete nego koristi

Psihologinja Helena Rašić Radauš komentirala je ovu odluku Crkve i objašnjenje da treba podsjećati na prolaznost života, rekavši kako misli da ne postoji osoba na području pogođenom potresom koja nije svjesna koliko je život prolazan i kako je moguće da u par sekundi izgube sve što su do sada gradili. "Svaka osoba će zauvijek u sebi nositi podsjetnik na traumu, doista im ne treba glasan zvuk koji se širi da ih svaki dan dodatno podsjeća na proživljeno", poručila je za Index .

Smatra da konstantno podsjećanje na tu minutu straha može ljudima samo naštetiti te da bi se, ako već postoji želja da se obilježi, to moglo napraviti tako da zvono u to vrijeme zvoni jednom mjesečno.