Play ponuda

NIKAD GORE, NIKAD SKUPLJE / Izračunali smo koliko posto plaće odvajamo na gorivo. Kako uopće preživjeti u Hrvatskoj?

Image
Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Skok cijena na benzinskim postajama znači i da ćemo više novca od svojih plaća izdvajati na benzin mjesečno. Uzmemo li u obzir da je prosječna medijalna neto plaća u Hrvatskoj prema zadnjim podacima koji su prikazani za srpanj 6000 kuna, računicom dolazimo do zaključka da bismo mjesečno za gorivo mogli izdvajati oko 12 i pol posto naših plaća

12.10.2021.
12:09
Emica Elvedji / Pixsell
Play ponuda

U noći na utorak ponovno je poskupjelo gorivo, a cijene su doslovno odletjele u nebesa. Kako navodi portal cijenegoriva.info, koji je još u ponedjeljak neslužbeno objavio da će cijene skočiti, plaćamo najskuplje gorivo u povijesti.

Cijena litre benzina skočila je za 26 lipa pa se sada Eurosuper 95 može pronaći u prosjeku od 11,26 kuna po litri pa do 11,40 kuna, dok je cijena Eurosuper 95+ goriva od 11,51 kuna pa sve do 11,61. Eurosuper 100 na svim je benzinskim postajama 11,99 kuna.

Dizel je poskupio za 40 lipa pa se cijene sada kreću od 11,26 do 11,66 kuna.

Na pitanje novinara kako je svijet spreman na novu energetsku krizu, ministar Tomislav Ćorić kazao je kako se "u ovom trenutku ne promišlja o intervencijama na tu temu."

On smatra da "ovaj šok koji se dogodio na svjetskim tržištima, nije dugoročan."

Image
POVIJESNO POSKUPLJENJE /

Ne pamtimo ovakve cijene goriva, Vlada može smanjiti trošarine, ali Ćorić kaže: 'Ne razmišljamo o tome'

Image
POVIJESNO POSKUPLJENJE /

Ne pamtimo ovakve cijene goriva, Vlada može smanjiti trošarine, ali Ćorić kaže: 'Ne razmišljamo o tome'

Na gorivo ćemo izdvajati oko 12 posto naših plaća

Skok cijena na benzinskim postajama znači i da ćemo više novca od svojih plaća izdvajati na benzin mjesečno. Uzmemo li u obzir da je prosječna medijalna neto plaća u Hrvatskoj prema zadnjim podacima koji su prikazani za srpanj 6000 kuna, računicom dolazimo do zaključka da bismo mjesečno za gorivo mogli izdvajati oko 12 i pol posto naših plaća. Medijalnu plaću koristili smo iz razloga što je ona referentnija za prosječan život u Hrvatskoj.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, Hrvati su u pandemijskoj 2020. godini sa svojim osobnim automobilima godišnje prešli oko 11.545 kilometara. Godinu dana ranije, 2019. godine, u prosjeku je prijeđeno tisuću kilometara više.

Uzmemo li u obzir podatke iz 2020. godine, građani RH dnevno automobilom prijeđu oko 31,63 kilometra, odnosno mjesečno je to oko 948,9 kilometara. Automobil s benzinskim motorom koji prosječno troši sedam litara goriva na 100 kilometara tako će potrošiti oko 758,10 kuna goriva mjesečno uzmemo li cijenu litre benzina 11,40 kuna; odnosno, 12,64 posto prosječne medijalne plaće. Napominjemo da u ovaj izračun nisu uključeni ostali troškovi automobila.

Loše stojimo i na razini EU-a

Jutarnji list piše danas kako Hrvatska jako loše stoji što se tiče zemalja EU-a po pitanju kupovne moći. Naime, s prosječnom plaćom na našem tržištu može se kupiti 640 litara dizela mjesečno.

S druge strane, naši susjedi Slovenci mogu kupiti 190 litara dizela više od nas, dok Šveđani, na primjer, za iznos svoje prosječne plaće mogu kupiti 1481 litru dizela.

Play ponuda
Play ponuda