Zakonsko opravdanje

MISLIO DA JE PREMIJER: Ravnatelj HZZO-a palio bljeskalice tijekom vožnje kako bi prije stigao kući?

Ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić u svome službenom automobilu ima ugrađenu ‘bljeskalicu’ – svjetlosnu signalizaciju kakvu u pravilu koriste štićene osobe, ali rijetko i ravnatelji javnih institucija, prenosi Jutarnji list.

Navodno je viđen kako koristi ovaj svjetlosni signal u privatne svrhe, kako bi izbjegao gužve na cestama tijekom turističke sezone.

NA SKIJANJE POD ROTIRKAMA: Što kaže Reiner, a što u Mostu

Sve po zakonu

Dorčić tvrdi kako je pravo na korištenje svjetlosne signalizacije regulirano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i posebnim pravilnikom kojim je odlučeno da vozila ravnatelja, zamjenika i članova kriznog stožera Ministarstva zdravlja imaju ugrađena posebna svjetla.

“Budući da je ravnatelj HZZO-a ujedno član Kriznog stožera Ministarstva zdravlja, i moje službeno vozilo ima bljeskalicu. Nisam je tražio, takav sam automobil dobio, i mi je koristimo isključivo na način kako je propisano pravilnikom”, kaže Dorčić.

Komentare anonimnih svjedoka koji su javili medijima kako je navodno viđen dok je koristio bljeskalice u privatne svrhe, tijekom ljeta kad je zbog gužvi na cestama uključio svjetlosnu signalizaciju kako bi što brže stigao kući u Rijeku ravnatelj HZZO-a odlučno negira.

Još iz doba ministra Varge

“Ne, ne koristim bljeskalice u privatne svrhe. Koristio sam ih dosad možda dvaput, i to kad sam putovao s ministrom zdravlja. Uostalom, te su bljeskalice naslijeđene iz doba ministra zdravlja Siniše Varge, u čije je vrijeme odlučeno da članovi Kriznog stožera imaju pravo na svjetlosnu signalizaciju”, tvrdi Dorčić.

Bivši ministar Varga potvrdio je kako je članovima kriznog stožera Ministarstva zdravlja omogućeno da u službenim vozilima imaju bljeskalice, ali da je za to bio zaslužan MUP, nikako on kao tadašnji ministar zdravlja. I on kaže kako ih je koristio dva puta, jednom kad su bile poplave u Gunji, a drugi put u slučaju izbjeglica na Tovarniku.

Povratak na Net.hr