Ministri u tjedan dana moraju riješiti težak zadatak

Nakon što je od kolega u Vladi zatražio smanjenje troškova uz poruku kako je bolje da to učine oni nego Bruxelles, ministar financija Boris Lalovac otišao je na službeni put u SAD. Sa sigurne udaljenosti ministri mu redom poručuju: rezovi da, ali ne u mom resoru.

Ministar Boris Lalovac je ministrima ostavio domaću zadaću. Svi zajedno, bez izuzetaka, moraju uštedjeti najmanje 1,5 milijarde kuna. Odgovore od ministara očekuje po povratku za tjedan dana nadajući se da će oni “okrenuti svaku lipu”. No, oni redom u glas ponavljaju isto: nemaju gdje uštedjeti u svojem resoru.

Raskoš umjesto štednje

A istodobno ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, dok tvrdi da nema gdje uštedjeti, dio svog ministarstva seli u luksuzni neboder. Sebi je izabrao zadnji kat sa spektakularnim pogledom na grad. Imat će i svoju kupaonicu. I u tome ne vidi baš nikakav problem. On tu raskoš naziva štednjom.

Teško je u to povjerovati jer su u proteklih sedam godina u državi materijalni rashodi porasli za čak milijardu i 200 milijuna kuna.

Ministrica Milanka Opačić već se izjasnila. Kaže da nema rezanja novca za socijalu.

Ako ministri ne mogu sami, uštedjet će im rezači ministarstva financija. Čeka Lalovca i ozbiljan razgovor s ministrom zdravlja Sinišom Vargom, ne samo o uštedama već i o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice. Lalovac od Varge traži i strukturne reforme.

Povratak na Net.hr