Play ponuda

Ministar Fuchs prijavio nakladnike USKOK-u

shimmer fallback

Čini se da je podmićivanje u školama toliko uzelo maha da su uz opremu potrebnu za nastavu nakladnici, u želji da se izaberu njihovi udžbenici, davali i novac i skutere...

20.3.2010.
11:26
Play ponuda

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs i saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić proslijedili su državnom odvjetniku Mladenu Bajiću pisma pristigla iz osnovnih i srednjih škola u kojima nastavnici pojedine nakladnike sumnjiče za korupciju .

Razlog je to, neslužbeno se doznaje, što je policija "ušetala" u dvije velike nakladničke kuće. Provjeravaju događa li se ondje sve ono o čemu nastavnici pišu- podmićivanje. Navodno je jedan veliki nakladnik prošli tjedan ravnateljima škola dijelio skutere, a nastavnicima novac.

"Radim u jednoj osnovnoj školi u Slavoniji. Kao i sve učiteljice, svakoga dana izložena sam pritisku nakladnika da odaberem njihov udžbenik . Isto se događalo i prošle godine, no sada je pritisak postao neizdrživ, posebno jednog nakladnika. Osim opreme (laptopi, projektori, televizori, digitalni fotoaparati), ove godine dijeli se i gotovina. Na moj odgovor da mi ne treba laptop, predstavnik nakladnika spremno je ponudio 4000 kuna u gotovini. To me toliko uvrijedilo da sam ga istjerala iz kabineta. Iz znatiželje do kuda to može ići, nazvala sam ga sutradan i rekla da bih prešla na njegove udžbenike za 12.000 kuna. Rekao mi je da mora provjeriti s nadređenima. Javio se nakon par minuta i rekao da može, ali da se to mora napraviti legalno, pa će nakladnik sa mnom sklopiti fiktivni ugovor o autorskom djelu na iznos od 12.000 kuna i svaki mjesec u idućih godinu dana plaćati mi na račun 1000 kuna."

Priča je to iz jednog od pisama koje je zaprimila saborska zastupnica Marija Lugarić. U pismu učiteljica dodaje kako je kasnije doznala kako je jedna njena kolegica novac i uzela, pravdajući se da joj kao samohranoj majci novac treba.

U poslu oko udžbenika godišnje se zavrti oko 500 milijuna kuna, a kako će od ove godine izabrani udžbenici vrijediti i za slijedeće četiri, nakladnici su odlučili ne birati sredstva kako bi se "uvalili".

No neki od njih bahatu konkurenciju nisu htjeli trpjeti. Primjerice, ministrovu pomoć potražio je Miro Petric, vlasnik nakladničke kuće Alfa. Uz podršku još nekih kolega zatražio je da se poništi odabir udžbenika jer je proveden protuzakonito, piše Jutarnji list.

U međuvremenu, nastavnici se žale da im ravnatelji škola prijete otkazom, ako se ne opredijele za udžbenike određenog nakladnika. Sve to bio je razlog da se ministar konačno opredijeli za slanje prosvjetne inspekcije u škole, na temelju čega će reagirati i policija i DORH.

U Školskoj knjizi i Profilu tvrde da ih dosad nitko iz državnih institucija nije kontaktirao.

Prethodni članak:

arti-201003150695006

Play ponuda
Play ponuda