TUČA JE SVE POHARALA / Ovo su posljedice strašnog nevremena koje je poharalo Požeštinu: 'Možete misliti koliki su bili ti komadi leda...'

thumbnail

Dok žitelji Požeštine zbrajaju štete sinoćnjeg nevremena, ministri obećaju brzu pomoć

26.6.2021.
19:37
Play logo

Gotovo da nema obitelji u Požeštini kojoj sinoćnja razorna oluja nije nanijela štetu. Centar 112 primio je više od 500 poziva zabrinutih građana, a razmjeri štete najbolje se vidi iz zraka. Automobili, dvorišta, kuće, njive, nasadi i usjevi - sve je poharala tuča praćena jakim vjetrom.

Image
POČELO JE /

Žestoko nevrijeme u Hrvatskoj: U Požegi udarila tuča veličine oraha; Evo gdje se još očekuje opasno vrijeme

Image
POČELO JE /

Žestoko nevrijeme u Hrvatskoj: U Požegi udarila tuča veličine oraha; Evo gdje se još očekuje opasno vrijeme

"Nažalost, uništeno je sve! Cijela kuća, krov je otišao, cijela ova strana, prozori dupli – sva stakla, rolete, auto. Tu je bilo puno vode, samo je pitanje kad će ovaj strop pasti odozgo", govori za RTL Veno Bijelić iz Požege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niz sve zidove je curila voda kako su ti crijepovi pukli, garaža je potpuno uništena, morat ćemo promijeniti crijep, već ljudi rade. Možete mislit' koliko su to komadi bili leda kad je ovaj stol probijen koji je bio pod nadstrešnicom, kolike su te rupe", dodaje Branka Kuba.

Ministri obećavaju brzu pomoć

Nevremenom poharani grad obišlo je četvero ministara i obećalo odluku o konkretnoj pomoći već na sljedećoj sjednici Vlade. "Upućujem jasnu poruku da će Vlada RH u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica ove prirodne nepogode", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

Poljoprivrednik Tomislav Hajzler također se nada pomoći. Svih 450 hektara njegovih usjeva je uništeno. "Eno preko je duhan, to je ostalo sve s rupama, pa pšenica, sve je nema komada čitavog nigdje, sve je sravnjeno", opisuje on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć stiže i iz resornog ministarstva. "Dok sve redovne mjere profunkcioniraju oni trebaju od nečega živjeti i trebaju imati dokaz da nisu prepušteni sami sebi i neće biti", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oluja je srušila i 40 metara dug zid požeške kaznionice, koja je poplavljena. "Dio zatvorenika iz pojedinih soba je zbog prolaska vode u sobe premješten na druge lokacije, ali uglavnom sve je pod kontrolom", tvrdi upravitelj kaznionice u Požegi Zvonimir Leopoldović.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave će učiniti sve što je u našoj moći da izmognemo sredstva iz ovih hitnih intervencija da se popravi, da krovovi ne prokišnjavaju", obećao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višemilijunske štete

Grubu procjenu štete već su napravili su u Općini Jakšić. "Minimalna šteta procijenjena je na 51 milijun kuna s tim da smo kalkulirali da ni na jednoj kući nismo računali više od 30 tisuća kuna štete, a šteta se kreće od 20 do 500 tisuća kuna, zavisno sve od kuće do kuće", rekao je načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Žitelji Požeštine očekuju brzu reakciju države, jer dosad nisu sanirane ni procijenjene štete koje je prouzročila bujica prije dvadesetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo