'TO JE NEZDRAVO' / Milanović susret sa Đukanovićem iskoristio za slanje poruke Vučiću: 'Ja ne pozivam Hrvate u Vojvodini da mlataraju hrvatskim zastavama'

Predsjednik Zoran Milanović danas se na Pantovčaku susreo s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem

16.9.2021.
13:05
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Zoran Milanović danas se na Pantovčaku susreo s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

"Razlog mog poziva je želja da dam podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih godina, mada ti odnosi nisu bili bez određenih upitnika. Većinu toga smo razjasnili", rekao je Milanović.

"Crna Gora je sigurno od 1997. godine, kada je prosvjednike SNP-a u maršu na Tuzi, kada se svjetina išla fizički da se obračuna, zaustavila ih je policija kojima je upravljao Đukanović, odnosno Vlada. To je prvi put na prostorima divljačke Jugoslavije da je u tim krajevima policija koju kontrolira jedna etnička skupina stala u zaštitu nacionalne manjine koja je tretirana kao neprijatelj", kazao je Milanović.

Treba li čekati da cijeli Zapadni Balkan uđe u EU?

"Otvorili su zadnje poglavlje pregovora. I sada je pitanje što dalje?", rekao je Milanović i dodao da je Crna Gora na pragu EU-a. "Srbija, koja isto tako pregovara, nisam siguran imaju li oni uopće cilj ući. Pitanje je za milijun dolara treba li cijeli Zapadni Balkan tretirati kao jedinstven prostor i čekati da svi zajedno uđu. Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman. U protivnom, sama ideja pregovora nema smisla", kazao je Milanović.

"Neke države nisu ili ne žele biti spremne ili nemaju namjere ući", rekao je Milanović i dodao da će političarima na Zapadu govoriti o tome. Kazao je da će se nakon posjeta Đukanovića premijeru i predsjedniku Sabora, još s njime družiti na Brijunima.

'Pogađa nas deficit pažnje s nekih europskih adresa'

"Crna Gora Hrvatsku doživljava kao dobrog susjeda, prijatelja, partnera u NATO-u i zemlju koja nas je podržavala i podržava u euroatlantskim integracijama", kazao je Đukanović nakon susreta s Milanovićem na Pantovčaku.

"U razgovoru smo bili fokusirani na euroatlantske integracije Crne Gore i Zapadnog Balkana. To znači stabilnost regije. Pogađa nas deficit pažnje s nekih najvažnijih europskih adresa", rekao je Đukanović. "Rusija na prostoru Zapadnog Balkana djeluje ne zbog Zapadnog Balkana nego zbog svoje borbe sa Zapadom", rekao je Đukanović.

"Danas se opet Zapadnom Balkanu plasira iluzija da bi trebao živjeti mimo svijeta i demokratskih tekovina", rekao je Đukanović i dodao kako sada prolaze kroz neugodne epizode. "Ipak i u tim situacijama i nakon njih, Crna Gora pokazuje odlučnost da ostane građanska država s europskim vrijednostima", rekao je Đukanović.

'Crna Gora je talac spazmičnosti europske politike'

Milanović je ponovno govorio o tome da Crnu Goru treba primiti u EU.

"Svatko treći je višak. I Beograd i Moskva, Bruxelles u onoj mjeru u kojoj želite biti članica EU-a. Što sada stoji između Crne Gore i ulaska u EU. Izbori u Francuskoj? Oni će biti riješeni za manje od godinu dana. Nema prigovora koji su bili stavljeni Turskoj i nekim drugim državama. U Njemačkoj neće doći do bitnih promjena. Naš i moj zadatak je da, poučen iskustvom i Hrvatske i BiH, koja je polako počela tonuti u tamni hlad Zapadne Europe, kažem da se tamo nešto događa. Crna Gora je talac spazmičnosti europske politike i stalnih izbora. Beograd ja ne ucjenjujem nikakvim ratnim odštetama i nije državnički da se to izvlači kao prepreka, osim 2000 nestalih hrvatskih ljudi. Na to ćemo morati dobiti odgovor. Imam sumnju u stvarne ciljeve beogradske politike kada je članstvo u Uniji u pitanju. To su nova pravila demokracije, tu nema varanja i privatnih medija. Ako ima, onda te svi napadnu", kazao je Milanović.

'Ne pozivam Hrvate u Srbiji da mlate hrvatskim zastavama'

Milanović je odgovorio i na pitanje o izjavi Milorada Pupovca da se iz Crne Gore u Hrvatsku prelio antisrpski sentiment. "Ne znam za tu izjavu i ne znam što je točno rekao. Krenem li detaljno komentirati izjavu jednog manjinskog političara, a ne znam u zarez, zalutat ću. Cijeli život se borim protiv antisrpskog raspoloženja u Hrvatskoj. U mojoj Vladi su prebrojavali Srbe u čelo, na prste. Cijela moja politička karijera i život je bila borba za pravo onih koji su slabiji i koje sam držao slabijima od strane Beograda i čaršije. Kod nekih od njih prepoznajem da su se osilili", kazao je Milanović.

"Ako to netko misli, treba se pitati zašto je to tako", kazao je Milanović. "Ja ne pozivam Hrvate da po Srbiji i Vojvodini mlataraju hrvatskim zastavama jer je to nezdravo i to se ne radi. I drago mi je da su i Srbi jučer, i na Pupovčevu sugestiju, ostali hladne glave", rekao je Milanović  i dodao da su u prošlosti problemi počeli zbog ''isticanja beogradske zastave gdje su Srbi bili manjina''.

Đuković smatra da je "srpski svet" eufemizam za Veliku Srbiju iz 1990-ih. "To je identično onoj krilatici 'Svi Srbi u jednoj državi'", smatra crnogorski predsjednik koji je Srpsku Pravoslavnu Crkvu nazvao "udarnom iglom velikosrpskog nacionalizma" i "jedinom prekograničnom infrastrukturom Velike Srbije" koja negira postojanje crnogorske nacije.

Aktualna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo štiti "navodno ugrožena prava Srba" u drugim državama, rekao je Đukanović, kazavši kako to on čita kao "ugrožavanje suvereniteta" susjednih država.Crnogorski predsjednik rekao je da tu procjenu temelji na iskustvu iz ratnih devedesetih kad su iz Beograda također pozivali "na zaštitu ugroženih prava".

"Ostalo znamo", naglasio je. Nada se da se neće ponoviti scenarij od prije tridesetak godina te da je na njemu da upozori na "opasnu podudarnost" s današnjicom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali