Što se nas tiče, sve ostaje isto

Premijer je poručio Rohatinskom, ne spomenuvši ga imenom, da je trebao biti odgovorniji u svojim izjavama jer ‘to utječe na tržišta i tečaj koji ničim nije i ne bi trebao biti upitan’. O smjeni šefa HNB-a progovorio je i Linić.

Premijer Zoran Milanović se na početku sjednice osvrnuo na smjenu guvernera Hrvatske narodne banke, Željka Rohatinskog, odnosno poslovanje HNB-a nakon toga.

“Što se nas tiče – sve ostaje isto. Na kraju o tome odlučuje Hrvatska narodna banka, a Vlada ima ograničen, deklaratoran utjecaj”, kazao je Milanović.

Poručio je Rohatinskom, ne spomenuvši ga, da je trebao biti odgovorniji u svojim izjavama jer “to utječe na tržišta i tečaj koji ničim nije i ne bi trebao biti upitan”.

Ministar financija Slavko Linić je također rekao da ne vjeruje kako će doći do promjene u monetarnoj politici, jer je HNB-u na čelu tim koji djeluje već 12 godina.

“Ima definiranu monetarnu politiku. Gospoda Rohatinski i Vujčić su svugdje branili politiku monetarne vlasti”, kazao je Linić.

Željezara Sisak će opet raditi

Milanović je na početku sjednice izjavio i kako se “dobra stvar dogodila u Sisku – Željezara će opet početi raditi“.

“To je primjer da se vidi što je posao Vlade i gdje on prestaje. Možemo poticati, donositi mjere i zakone, zagovarati, ne lobirati, tamo gdje ima interesa i smisla. Kao što je to kod Europske komisije u slučaju besmislenih antidamping carina na proizvode Željezare. Tu je na kraju i tržište. Netko je odlučio dati desetke milijuna eura, ulagati dalje i nastaviti posao. Taj dio Vlada ne može”, kazao je Milanović.

Potaknut vijestima u podne, kako je sam rekao, Milanović je poručio političarima na dubrovačkom području da rješavanje povezivanja krajnjega juga sa srednjom Dalmacijom, pomognu raspravom o kvalitetnom i priuštivom načinu, a ne huškanjem ljudi.

“Slušam da će se ljudi okupiti i prosvjedovati jer Vlada ne rješava problem”, kazao je Milanović, “ako nam ne možete pomoći u rješavanju problema, nemojte uznemiravati ljude. Pozivam lokalne političare da ne pričaju svašta i ne prkose istini. Mi to radimo i mi ćemo to riješiti.”

Ministar financija smatra da pad osobne potrošnje veći od 7 posto nije posljedica rasta PDV-a, već ekonomske krize, rizika radnog mjesta i opreza građana.

“Građani su ti koji štede i pripremaju se za krizu koja je tu već nekoliko godina i koja je još uvijek prisutna”, kazao je Linić. Nije zabrinut kako će se pad potrošnje odraziti na punjenje proračuna.

“On nema utjecaja na proračun, jer on je kvalitetno pripremljen u prihodovnoj strani”, kazao je Linić, dodajući kako je potrošnja ipak važna za kretanje BDP-a u ovoj godini.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr