MEDIJI PRONAŠLI 'NEDOSTUPNOG' VRBANOVIĆA ALI I POVJERLJIVI DOKUMENT PNUSKOK-A: / Kriminalci su imali najmanje 35 kontakata sa sucima'

Novinari RTL-a pronašli su Damira Vrbanovića koji je već više od mjesec dana nedostupan Županijskom sudu u Osijeku, čiji su pak suci, prema izvješću PNUSKOK-a iz 2011.

20.4.2021.
20:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrhovni sud reagirao je na izjavu državnog tajnika Ministarstva pravosuđa, Jure Martinovića, poručivši da nisu mogli spriječiti Zorana Mamića u bijegu te da posao državnog tajnika nije tumačiti odluke sudbene vlasti. O novoj zavrzlami u slučaju Mamić, za RTL progovorio je i Damir Vrbanović, kojeg Županijski sud u Osijeku već više od mjesec dana ne može pronaći. No, on se, živ i zdrav, u uredu svog odvjetnika pripremao za ustavnu tužbu.

"Ja se jako čudim toj izjavi, moram priznati da sam bio zaprepašten sa spoznajom da nisam dostupan. Doista se jednom desilo da nisam preuzeo predmet iz jednog razloga što naprosto nisam bio u Zagrebu, ali drugi put kad je poslana ja sam preuzeo presudu i ja ju držim u svom posjedu i normalno svi rokovi teku", rekao je Damir Vrbanović, koji je pravomoćno osuđen u procesu protiv braće Mamić na tri godine zatvora.

"Pripremamo ustavnu tužbu koja je obimna, vrlo cjelovita i koja će po meni otvoriti neke nove stranice u priči oko ovog postupka. Ja se i dalje osjećam potpuno nevin. Smatram da je ovaj predmet zapravo jedan presedan u povijesti hrvatskog pravosuđa. Zapravo, sudovi sude specifično sportsko pravo bez jednog dubokog razumijevanja odnosa kluba i igrača. Zapravo, ispalo je da im je svaka radnja između igrača i kluba sumnjiva. Na tome temelje tu presudu i ja sam uvjeren da će Ustavni sud uočiti čitan niz povreda ustavnih prava i da će predmet vratiti na sam početak, gdje mu je i mjesto", pojašnjava Vrbanović.

Koketiranje sudaca s kriminalcima

Osim što Županijski sud u Osijeku, "pored zdravih očiju" ne može pronaći Vrbanovića, čini se kako su tamošnji suci koketirali s kriminalcima. Tako barem stoji u povjerljivom izvješću PNUSKOK-a koji je još 2011. utvrdio da su trenutni optuženici bili u najmanje 35 telefonskih kontakata sa sucima, a policija je tada napravila i shemu njihove povezanosti.

Time je utvrđeno da "...osobe imenovane u ovom zahtjevu na sve načine nastoje ostvariti utjecaj na pravosudna tijela u Osijeku, kako bi pravovremeno pribavili informaciju o planiranim postupanjima protiv njih, nakon čega bi uništili dokaze, te prema potencijalnim svjedocima i oštećenicima koristili prijetnju i silu... u označenom razdoblju zabilježena telefonska komunikacija između pojedinih osoba sa Županijskog i Općinskog suda u Osijeku...", kako piše u izvješću PNUSKOK-a.

Paušalni zahtjevi odvjetnika

Zbog toga je Vrbanovićev odvjetnik zatražio premještaj druge optužnice s osječkog suda. "Ovaj dokument i sve okolnosti koje su vezane za ovaj predmet duboko narušavaju temelje vladavine prava prije svega i da je ovo jedan veliki pravosudni problem, a bojim se da bi mogao postati i sigurnosni problem", rekao je odvjetnik Janjko Grlić.

Isti zahtjev njegove kolegice, odvjetnice Ksenije Vržine, koja brani menadžera Nikkyja Arthura Vuksana, ranije je odbijen. Njoj je sporno i to što je Državno odvjetništva Visokom kaznenom sudu u odbijenici poručilo da je zahtjev odvjetnika - paušalan.

"Po pitanju županijskih sudaca u Zagrebu bili su puno oštriji i konkretniji, odnosno zbog poznanstva s dva suca koja nisu osporena doveli su u pitanje dignitet svih sudaca u Zagrebu, odnosno izgeneralizirali smo cijelu situaciju", zaključuje odvjetnica Vržina. A priču s premještanem novog procesa protiv braće Mamić zaključit će nedavno osnovani Visoki kazneni sud.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali