HLADNO ODBIO ZAHTJEVE / Marić nije utješio ugostitelje: 'Devastirani smo, mentalno bolesni i na rubu propasti. Dajte nam kisika da prodišemo!'

Ministar financija Zdravko Marić nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka

27.7.2021.
13:47
Tomislav Miletic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu".

Marić je objasnio da su ugostitelji zaobilazno tražili da se trošak radne snage izbija iz osnovice PDV-a. "To niti u našem, niti u poreznom sustavu bilo koje zemlje, nije moguće", rekao je Marić i dodao kako je porez radne snage porezno priznat u sustavu poreza na dohodak i dobit.

Naglasio je da s ugostiteljstvu pomagalo od početka pandemije. "Podaci govore da proteklih nekoliko tjedana imamo zadovoljavajuće rezultate", kazao je Marić osvrćući se na turističku sezonu.

'Sektor je devastiran'

"Ugostiteljski sektor u Hrvatskoj je devastiran. Mi više od 17 mjeseci radimo u vrlo otežanim okolnostima. Došli smo do kraja, mi smo rubno", rekao je Dražen Biljan koji je u Nacionalnoj udruzi ugostitelja zadužen za caffe barove te dodao kako sredstva koja su dobili od Vlade su nedostatna.

"Mi smo na rubu propasti", rekao je i da su od Vlade tražili da ih porezno rastereti za četiri najvažnija artikla u njihovom poslovanju - kavi, pivu, vinu i bezalkoholnim napicima. "Tu se nalazi prijeko potreban kisik kako bismo preživjeli", rekao je.

"Naši kolege koji nemaju terase ne rade punih sedam mjeseci. Oni su mentalno oboljeli", kazao je Biljan i dodao kako se mora pronaći način da se pomogne sektoru s više od 60 tisuća djelatnika.

'Snađite se kako god znate…'

Tabak je samo poručila ugostiteljima da se snađu kako znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovim putem se želim obratiti svim kolegama, onima koji imaju caffe barove da nas čeka jedno izuzetno izazovno razdoblje, bez obzira što smo imali još jedan u nisu konstruktivnih sastanaka s Ministarstvom financija. Ja ugostiteljima samo mogu poručiti da rade što je bolje moguće, da se snađu kako god mogu s novim kreditima i sredstvima koja iznađu i možemo se nadati u raspon od par godina da ćemo imati bolje uvjete rada", izjavila je Tabak.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali