Ma, bravo! Ogulio 4,5 tone krumpira za čistu savjest

Petar Čobanković prije mjesec dana odradio je posljednju smjenu pomoćnog radnika u Pučkoj kuhinji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u Osijeku. Punih 730 sati bivši ministar poljoprivrede, zatim regionalnog razvoja te potpredsjednik u HDZ-ovim Vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor morao je guliti krumpire, čistiti luk, prati posuđe… kako bi odradio kaznu zatvora u trajanju od godine dana za aferu Planinska.

Popularni Čobi nagodio se s USKOK-om, priznao krivnju za kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret i jednogodišnju kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro. Zakon kaže da je to dva sata rada za jedan dan zatvora. Ukupno 730 sati. Otkako je 15. srpnja prošle godine prvi put ušao u prostor u kojem se pripremaju obroci za najsiromašnije Osječane, pa sve dok 21. siječnja ove godine nije ‘odgulio’ kaznu i svoj posljednji kažnjenički krumpir, Čobanković je često spominjan kao sinonim za odrađivanje kazne guljenjem krumpira. Pozivali su se na to i slavonski seljački vođe, kada im je zaprijetila novčana kazna zbog organiziranja prošloljetnih prosvjeda.

Možemo i mi guliti

“Ako je Čobanković za štetu od 30 milijuna kuna kažnjen guljenjem krumpira, možemo i mi guliti krumpir, ali kaznu nećemo platiti”, poručivali su seljaci sa slavonsko-baranjskih njiva. Nešto slično proteklog je tjedna poručio i mladi SDP-ov pravosudni jurišnik Peđa Grbin, nakon što je njegov stranački kolega ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio mogućnost zakonskih izmjena kojima bi se u slučajevima korupcije ubuduće spriječilo odrađivanje kazne zatvora radom za opće dobro. “Slučaj Čobanković nam se više ne smije ponoviti”, podcrtao je Grbin.

“Složio bih se s time”, odgovorio je Jutarnjem listu Čobanković kada su ga u petak u podne u iločkom hotelu Dunav upitali kako bi glasovao o ovoj izmjeni da je ostao saborski zastupnik, kada bi ona došla na red. No, i odmah na to je dodao:

Tvrdi da se ni na koji način nije materijalno okoristio

“Ali ja ni nisam osuđen za koruptivno djelo, već za prekoračenje ovlasti i zloporabu položaja i ovlasti. Ne želim želim se izvući od krivnje – uostalom, priznao sam da sam kriv – ali želim reći da se u tom slučaju ni na koji način nisam materijalno okoristio te da nisam terećen niti za jednu kunu. Prekoračio sam ovlasti, a da to nisam ni znao. Da sam znao da će netko imati koristi od toga, sigurno ne bih u tome sudjelovao”, rekao je Čobanković mjesec dana nakon što je odradio kaznu.

“Svjestan sam svoje pogreške, za nju sam sankcioniran i nastojao sam pošteno odraditi propisani dio kazne. Vjerujem da sam to tako i odradio”, smatra Čobanković te dodaje da bez podrške obitelji ne bi sve što se događalo izdržao.

Čobanković vjeruje da je svoj grijeh okajao, ali kaže da mu je teško govoriti o tome je li dobio primjerenu kaznu.

“Ponekad sam razmišljao o tome bih li bolje prošao da sam išao na klasično suđenje. Možda bi se neke stvari ispeglale, zašto nisu prošle i poštivane određene procedure itd, ali, ponavljam osjećao sam dio odgovornosti i prihvatio sam nagodbu. Na kraju sam zadovoljan, okajao sam grijeh i umirio svoju savjest. Je li kazna ispravna ili nije, određuju institucije koje u tome imaju više znanja. Ljudski je da svatko želi što manju kaznu, ali ne vidim zašto bi USKOK meni išao na ruku”, zaključio je Čobanković.

Nije bio za kuhara, pa je gulio krumpir i čistio luk

Budući da nije kvalificirani kuhar u pučkoj kuhinji u kojoj je kaznu odrađivao radio je pomoćne poslove, poput guljenja krumpira. Nasmijao se na pitanje koliko je krumpira ogulio.

“Teško je to reći. Recimo da smo čistili 70 kg za obrok i tako tri puta tjedno, znači negdje 4 do 4,5 tona. Naravno, nisam ja to osobno sam ogulio. Prvo svoje obavi stroj, a onda pomoćna kuharica i ja popravljamo, nekada uskoče i drugi. Luka je bilo manje. Jednom sam očistio 50 kg bijelog luka koji nam je došao u donaciju, jer to nitko drugi nije htio raditi, pa su mi rekli da sam stručnjak za čišćenje bijelog luka. Bitna stvar bila je i usitnjavanje ostataka kruha za mrvice. Kazala je glavna kuharica da sam bio stručnjak za mrvice”, rekao je Čobanković.

Povratak na Net.hr