Play ponuda

Liječnici na Rebru u jednom danu spasili pet života

shimmer fallback

Nevjerojatnu gužvu imali su u srijedu transplantacijski timovi KBC-a Zagreb jer su u 20-ak sati neprekidnoga rada spasili čak pet života. Presađena su čak četiri bubrega i dio jetara.

26.5.2011.
1:41
Play ponuda

Za utorak ujutro u KBC-u Rebro bila je predviđena samo jedna, komplicirana transplantacija jetre živog donora. Naime, trogodišnjem su dječaku zbog urođene mane otkazala jetra i jedini izlaz bila je transplantacija. Srećom, donor je mogao biti njegov otac, pa su se liječnici, na čelu s prof. dr. Matom Škegrom, vaskularnim kirurgom i stručnjakom za transplantacije jetre, odlučili za transplantaciju iz živog donora.

Kako je bila riječ najprije o eksplantaciji dijela jetre iz živog donora, a zatim i transplantaciji organa dječaku, oba su zahvata trajala više od desetak sati. No, uslijedilo je iznenađenje.

Najprije su iz Osijeka stigla dva bubrega jednog 60-godišnjeg donora. Čim su nađeni primatelji kojima odgovaraju novi organi, dr. Željko Kaštelan i dr. Hrvoje Šošić pripremili su timove za transplantacije, piše Jutarnji list.

Tada je glavnoj koordinatorici dr. Jasni Brezak javljeno kako je potencijalni donor i u Rijeci, te je utvrđeno da njegov bubreg odgovara pacijentu s liste čekanja. Četvrta transplantacija počela je kasno navečer i također je uspješno završena.

Tada je ustanovljeno kako bubreg 27-godišnje Ljubljančanke odgovara jednom pacijentu u Zagrebu, te su transplantacijske ekipe obavile i petu operaciju u 24 sata.

Vezani članak:

arti-201102040647006

Play ponuda
Play ponuda